Există diferite opțiuni prin care angajatorii pot contribui la menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale ale salariaților părinți. Companiile pot adopta anumite strategii care să susțină angajații părinți, precum stabilirea unui program de lucru flexibil sau hibrid, acoperirea parțială sau în întregime a costurilor de îngrijire a copilului sau acordarea abonamentelor medicale pentru cei mici. Conservarea unei balanțe între responsabilitățile de angajat și cele de părinte generează pe termen lung productivitate și satisfacție profesională, piloni fundamentali în procesul de retenție a forței de muncă.
Indemnizații pentru creșă
Suportul acordat angajaților părinți pentru acoperirea costurilor aferente educației timpurii este o facilitate fiscală promisă de mult timp, însă aplicabilă abia din luna ianuarie 2024, prin ordonanța OUG nr. 115/2023, care aduce modificări la Codul Fiscal.
Acest beneficiu facultativ permite angajatorilor să plătească lunar suma de cel mult 1.500 de lei pentru fiecare copil al salariaților, acoperind astfel costurile pentru creșă sau grădiniță. Legea stipulează că acest beneficiu extrasalarial de care poate beneficia un angajat este limitat la 33% din salariul de bază brut lunar al acestuia.
Trebuie menționat și faptul că „unitățile de educație timpurie” trebuie să fie acreditate în acest domeniu prin legislație, pentru ca sumele acordate de angajator să poată fi utilizate. În ceea ce privește modalitatea de plată, angajatorul poate plăti în mod direct subvenția unității de învățământ sau costul este acoperit lunar de către părinte, cu posibilitatea de a solicita decontarea în baza chitanței aferente plății.
Patru zile de telemuncă pe lună
Beneficiul prin care „la cerere, salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani beneficiază de 4 zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă, cu excepția situațiilor în care natura sau felul muncii nu permite desfășurarea activității în astfel de condiții.” a fost înscris în Codul muncii și se aplică în condițiile Legii nr. 81/2018.
În cazul ambilor părinți sau reprezentanți legali angajați, cererea pentru acordarea zilelor de telemuncă va fi însoțită de o declarație pe propria răspundere care să ateste faptul că, pentru aceeași perioadă de timp, celălalt părinte nu își desfășoară activitatea în același regim de lucru.
Programul de lucru flexibil
Orele flexibile de muncă le oferă angajaților posibilitatea de a-și organiza programul de la locul de muncă, astfel încât să corespundă cu cel al familiei. În cazul în care natura jobului permite acest lucru și angajatorul este de acord, salariații părinți pot opta pentru ora la care să înceapă munca, astfel încât să își poată îndeplini și responsabilitățile legate de copii.
Asigurările de sănătate pentru copii
Una dintre modalitățile prin care angajatorii pot susține angajații părinți este acordarea asigurărilor de sănătate pentru copii. Acesta reprezintă, de asemenea, un beneficiu fiscal, întrucât salariații își pot deduce abonamentele private de sănătate, conform legislației în vigoare, în limita a 400 de euro pe an – echivalentul în lei. Totodată, și companiile pot suporta pentru angajați costurile polițelor de asigurare sau abonamentelor medicale.
Sursă foto: freepik.com