Entuziasm: termen care provine din grecescul en (în interior) și thèos (zeu). A fi entuziasmat înseamnă literalmente a avea un zeu în interior. Grecii antici credeau că entuziasmul era un fel de impuls, inspirat de un zeu care influența poeții, preoții și vrăjitorii.
Astăzi este esențial să-l întâlnești pe acest zeu la locul de muncă: entuziasmul transformă obiectivele cele mai ambițioase în obiective realizabile și cele mai dificile situații în stimuli pentru îmbunătățirea acțiunilor.
Dar cum găsiți motivația potrivită pentru a face față zilelor mai dificile?
Iată 5 sfaturi utile pentru a reaprinde flacăra entuziasmului.
1. Personalizează-ți biroul cu „mesaje motivaționale”
O plajă din Caraibe, fotografia unei persoane pe care o admiri, flori sau un citat inspirațional sunt materiale clasice care te ajută să fii mai entuziasmat la locul de muncă. Când obosești sau îți pierzi din entuziasm, este util să îți acorzi câteva minute pentru a căuta o imagine, un citat și un clip pe Youtube (vezi și https://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector) care te inspiră.
2. Stabilește-ți un nou obiectiv
La începutul fiecărei săptămâni sau fiecărei luni stabilește-ți un obiectiv nou pe care să îl îndeplinești, alături de activitățile aferente. Poate să fie vorba despre a învăța ceva nou, ca de exemplu a face un curs care te ajută în activitatea ta, ori un proiect pe care îl ai în stadiul de idee – acum e momentul să începi să îl implementezi.
3. Începe fiecare dimineața într-un mod plăcut
Felul în care îți începi ziua contează foarte mult. După cum spune antreprenorul Tim Ferriss, “if you win the morning, you win the day”. Abordarea cu care începi dimineața, practic îți stabilește starea de pe tot parcursul zilei. Așadar, asigură-te că îți începi diminețile într-un mod care te face fericit și motivat. Nu contează atât de mult ce faci (bea ceai, meditează, cântă la duș …), ci contează să existe o rutină. Începe ziua cu un zâmbet și păstrează-l până la finalul programului!
4. Distrează-te cu colegii de la birou
Este perfect când ești prieten cu colegii de la lucru. Ei pot înțelege viața ta profesională mai bine decât ceilalți. De asemenea, faptul că ai prieteni pe care îi vezi în fiecare zi la serviciu te va face mai fericit, potrivit cercetătorilor. Iar aceste interacțiuni te ajută să rămâi mai implicat și mai productiv, ceea ce este bine pentru cariera ta, nu doar pentru starea ta de spirit. Așa că împărtășește cu ei ultimul stand-up pe care l-ai văzut pe internet sau stabiliți o ieșire după program. Aceste detalii îmbunătățesc ambele relații: atât cea profesională, cât și cea personală.
- Amintește-ți de ce ai ales acest job
Gândește-te din nou la ce te-a determinat să alegi această profesie – și această meserie specifică – în primul rând. Ce te-a făcut să te simți emoționat când ai început? Este probabil să te simți tot așa cum ai făcut-o la început, doar că te-ai obișnuit cu anumite aspecte ale muncii tale. Așa că fă un efort pentru a aprecia ceea ce îți place în legătură cu jobul tău din nou. De asemenea, o altă modalitate utilă prin care îți poți reîmprospăta memoria și entuziasmul este îndrumarea cuiva care este la început de drum.
Te ajută foarte mult să iubești ceea ce faci. Cercetările au descoperit că oamenii care sunt mulțumiți de locurile de muncă sunt mai productivi. Dar poate fi dificil să rămâi entuziasmat atunci când faci aceeași treabă de mult timp.
Cine nu își dorește să-și iubească meseria? Să te bucuri de ceea ce faci vine cu atât de multe avantaje nemaipomenite – nu există nici o îndoială că pozitivitatea este bună pentru cariera ta. În plus, a fi fericit la serviciu este într-adevăr o recompensă. Cu toate acestea, chiar dacă alegi o profesie care te-a încântat cu adevărat, poate fi greu să susții acel entuziasm zi de zi, an după an, însă nu imposibil!
Sursă imagini: unspalsh.com