Inovația este un cuvânt cheie pe care, cu siguranță, îl auziți peste tot. De fapt, la job, acest cuvânt a devenit sinonim cu faimă și bani, fiind totodată un instrument care poate face compania mult mai competitivă. Dar ce este inovația? Conform DEX, inovația este „noutate, schimbare, modificare. ♦ Rezolvare a unei probleme de tehnică sau de organizare a muncii cu scopul îmbunătățirii (productivității) muncii, perfecționării tehnice etc.”. Mai pe scurt, inovația nu este altceva decât o schimbare care transformă în bine o situație sau un status quo.
Dar cum poate inovația să fie aplicată într-o companie sau un departament? Trebuie să creezi un produs revoluționar pentru a fi considerat inovator?! Desigur că nu! Inovarea înseamnă orice îmbunătățire a proceselor sau propunerea unor idei originale, interesante și nonconformiste.
1. SCHIMBĂ-ȚI MENTALITATEA
Chiar dacă pare un sfat clișeic și banal, aparențele pot să fie înșelătoare! Creierul nostru tinde să ia o pauză când suntem într-o rutină, când folosim aceleași strategii și, din acest motiv, ne este mai greu să fim inovatori. A inova înseamnă să îți asumi riscuri. După cum știm, creierul produce idei bazate pe comportamente și tipare deja văzute în trecut deoarece acestea sunt considerate mai sigure. Dar cum se poate schimba această mentalitate? Există câteva provocări zilnice care pot fi pregătite pentru a te scoate din rutină și a gândi ”out of the box”. În acest sens, îți recomandăm următorul videoclip: https://www.youtube.com/watch?v=bEusrD8g-dM
2. AJUTĂ-I PE CEILALȚI
În aparență este un gest altrusit, dar, de fapt, ai ajuta pe ceilalți să-și rezolve problemele te ajută să-ți extinzi abilitățile. Multe acțiuni pe care le desfășurăm în timpul zilei sunt automate: acest lucru implică faptul că multe decizii nu se vor baza pe o gândire analitică. Când îi ajuți pe ceilalți la rezolvarea problemelor ne forțăm practic să ne gândim la soluții în afara rutinei noastre. Acest tip de comportament ajută și la îmbunătățirea creativității.
3. LUCREAZĂ ȘI INTERACȚIONEAZĂ CU OAMENI DIFERIȚI
În viața privată și cea profesională, tindem să ne raportăm întotdeauna la oamenii care au aceeași mentalitate și viziune asupra lumii, deoarece vor fi întotdeauna gata să ne susțină teoriile atunci când este cazul. Este util să lucrezi cu oameni care te înțeleg și gândesc ca tine, dar nu întotdeauna. Deci, atunci când este posibil, înconjoară-te de oameni care au o mentalitate diferită de a ta și care vor să îți ofere feedback. Este imposibil să crești fără să înțelegi punctul de vedere al oamenilor care au viziuni diferite. Nu va fi ușor să te adaptezi la diferențe și critici, dar astfel va fi posibil să rezolvi situații care anterior erau imposibil de gestionat.
4. IEȘI DIN ZONA DE CONFORT
Dacă ești închis în propria lume, este dificil să inovezi. Inovația înseamnă conectarea diferitelor cunoștințe care nu au nicio legătură între ele și crearea a ceva nou, dar, pentru a o face, trebuie să ai cunoștințe noi. Descoperă lucruri noi pentru a le putea combina cu experiențe vechi. Citești articole noi, participă la cursuri și seminarii sau descoperă noi surse de informare. Nu trebuie să devii un expert în alte domenii, ci pur și simplu să ai cunoștințe din cât mai multe domenii.
În loc de încheiere, îți urăm multă creativitate și idei crețe și inovatoare. De asemenea, nu uita, pas cu pas se întâmplă lucrurile!