Legea 52/ 2011, care reglementează exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, include în lista de domenii specifice și activitatea prestată în restaurante și baruri, respectiv „restaurante – clasa 5610” și „baruri și alte activități de servire a băuturilor – clasa 5630,” ca fiind domenii unde e permisă munca zilieră.
Mult-discutata Lege a bacșișului, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și care vizează fix acele activități corespunzătoare codurilor CAEN de mai sus, nu se va aplica însă și acestor categorii de lucrători.
Trebuie să avem în vedere că în tot cuprinsul Legii nr. 376/2022 sunt menționați exclusiv „salariații”- sumele provenite din încasarea bacșișului se distribuie integral salariaților, operatorii stabilesc prin regulament intern procedura și modalitatea de distribuire către salariați, distribuirea sumelor către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor, sumele provenite din încasarea bacșișului de către salariați sunt încadrate ca venituri din alte surse, Impozitul pe venit datorat de salariat se reține la sursă la momentul distribuirii bacșișului de către plătitorii de venituri și se achită la bugetul de stat etc.
Concluzia pe care o tragem este că salariații barurilor și restaurantelor vor avea obligația de a depune banii de bacșiș la angajator, pe când zilierul îi poate băga în buzunar ca până acum.