Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți putea oferi cea mai bună experiență în utilizare. Informațiile cookie sunt stocate în navigatorul tău și au rolul de a te recunoaște când te întorci pe site-ul nostru și de a ajuta echipa noastră să înțeleagă care sunt secțiunile site-ului pe care le găsești mai interesante și mai utile.
Modalitati de motivare a angajatilor
Motivarea angajatilor poate parea un task dificil cu atatea teorii si tehnici insa nu trebuie sa uitam ca exista modalitati simple prin care putem loializa si motiva angajatii. Nu toti oamenii sunt motivati de recompense financiare, astfel este important sa ne asiguram ca punem la bataie toate resursele de care dispunem, pentru a tine echipa unita.
Trebuie sa tii cont de faptul ca oamenii din echipa ta au puncte forte dar si puncte slabe. Trebuie sa comunici constant cu ei pentru a-i intelege si cunoaste. Nu impune doar proceduri fixe! Ar putea duce atat la plafonare cat si la ingradirea capacitatii lor. Da-le posibilitatea de a fi creativi, sustine-i pe cat posibil si ofera-le suport atunci cand au nevoie.
Nu uita sa le faci cunoscut faptul ca ai incredere in ei. Daca le arati acest lucru si ii faci sa constientizeze ca intreaga activitate a companiei depinde de fiecare dintre ei, probabilitatea ca rezultatele lor sa iti depaseasca asteptarile este foarte mare.
Seteaza teluri mici, care sa duca la indeplinirea celor mari. Daca bugetul nu iti permite sa-i oferi un bonus financiar pentru reusitele lui, scrie-i macar un email sau cheama-l la o discutie unde sa il feliciti pentru realizari.
Explica-le care este telul companiei pe termen lung si care este scopul lor in organizatie. Cu cat isi intelege mai bine rolul cu atat va fi mai motivat si mai eficient.
Fii transparent!
Fii deschis cu angajatii tai, fa-le cunoscute deciziile importante stabilite la nivel de management, permite-le sa vada imaginea de ansamblu in ceea ce priveste obiectivele companiei si raspunde-le sincer la intrebari.
Afla care le sunt idealurile si investeste in cresterea lor profesionala. Asculta-le ideile si asigura-i ca usa ta este deschisa oricand au nevoie de un sfat sau vor sa vina cu o sugestie.
Asigura-te ca atmosfera de lucru este una placuta, pozitiva, si ca oamenii vin cu placere la birou. Organizeaza ocazional iesiri la masa sau teatru cu echipa, organizeaza team-building-uri in care sa aiba ocazia sa se cunoasca mai bine si sa se relaxeze.
Daca reusesti sa faci macar o parte din aceste lucruri, vei forma un colectiv unit, gata sa sustina obiectivele companiei in orice situatie.
♦ „Un şef de fermă poate câştiga cât un IT-ist.“ ♦ Un sudor sau un mecanic de locomotivă pot ajunge la salariu lunar…
Rolul angajatorilor în susținerea angajaților părinți
Există diferite opțiuni prin care angajatorii pot contribui la menținerea echilibrului dintre obligațiile familiale și cele profesionale ale salariaților părinți.…
Tendințe pe piaţa muncii în 2024: „Generative AI va duce procesele de recrutare, angajare şi gestionare a forţei de muncă la un nivel superior. Experimentele privind săptămâna de lucru de patru zile au început încă din 2022, iar la nivel european a început deja să se discute despre cum se poate reglementa un asemenea regim de lucru”
Piața muncii a traversat în ultimii ani cea mai amplă transformare din ultimele generații, iar acest ritm alert al schimbărilor…
Angajații pot lipsi până la 10 zile libere în situații neprevăzute
Angajații a căror prezență este imediat necesară în cazul situațiilor neprevăzute determinate de boală sau accident în familie beneficiază anual…