♦ „Un şef de fermă poate câştiga cât un IT-ist.“ ♦ Un sudor sau un mecanic de locomotivă pot ajunge la salariu lunar net de 1.500 de euro, adică aproape 7.500 de lei. ♦ „Adevărul este că acestea sunt şi vor fi în continuare pentru foarte mulţi ani ocupaţii cheie în industrie şi în societate: unde găseşti un instalator bun când ai nevoie de unul?“
Dacă faci parte din Gen Z, automat eşti „nativ digital“, ai crescut cu internetul şi, de regulă, nu eşti atras de locurile de muncă de tip blue collar, adică de meseriile pentru care nu sunt necesare studii superioare. Dar ştii că salariile pe care le-ai putea câştiga pe aceste poziţii rivalizează şi chiar le întrec uneori pe cele pentru care trebuie să mergi trei – patru ani la facultate?
Oana Popescu, managing director al companiei de resurse umane Humangest Group, punctează că în ultimele două decenii a existat o promovare constantă a programelor educaţionale universitare. Părinţii îşi încurajează copiii să urmeze studii superioare pentru a obţine un nivel de educaţie mai ridicat decât cel avut de ei, iar lipsa investiţiilor în programele de formare profesională a redus vizibilitatea şi atractivitatea meseriilor pentru tineri.
În plus, crede ea, meseriile blue collar nu mai sunt promovate ca opţiuni viabile pentru absolvenţii de liceu.
Citiți articolul complet publicat de zf.ro