Lista localităților în care se va putea ieși mai devreme la pensie a fost completată cu 3 noi localități din 25 iulie

pensie

La 25 iulie 2022, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 744, Legea nr. 258/2022 pentru modificarea art. 65 alin. (5) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Aceasta va adăuga, începând cu data de 25 iulie 2022, trei noi localități la lista celor poluate, locuitorii acestora și cei din apropierea lor (de pe o rază de opt kilometri) având posibilitatea să iasă la pensie cu doi ani mai repede, fără penalizări.

Astfel, locuitorilor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit peste 30 de ani li se vor alătura începând cu data intrării în vigoare a prezentei și cei din Turburea, judeţul Gorj, din Borsec, judeţul Harghita, și cei din Grinţieş, judeţul Neamţ.

Legea pensiilor (263/2010) prevede că cei ce au locuit multă vreme în anumite zone poluate pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare, fără a li se aplica penalizările ce, în mod normal, se aplică în situația pensiei anticipate parțiale. În cazul pensionării anticipate parțiale se aplică o scădere procentuală a cuantumului pensiei.

Adăugarea acestor noi localități vine în contextul în care în comuna Grințieș se află cel mai mare zăcământ de uraniu din România, care a fost exploatat până la începutul anilor 2000, iar locuitorii din Borsec au fost expuși pulberilor și noxelor din cauza activității de extracție, preparare și ardere a cărbunelui.

Cea mai recentă modificare a listei localităților poluate în care se poate ieși mai devreme la pensie a avut loc la sfârșitul lunii mai când a fost publicată Legea nr. 161/2022 care a adăugat celor aflați deja pe lista ce permite reducerea vârstei de pensionare din cauza mediului poluat în care au trăit, locuitorii din Avram Iancu, județul Alba, din Hălchiu și Satu Nou, judeţul Braşov, din Brăila, Tichilești și Chișcani, județul Brăila, din Işalniţa, judeţul Dolj, din Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș, judeţul Harghita, din Vața de Jos și Răchitova, județul Hunedoara, din Borșa, județul Maramureș și din municipiul Tulcea.

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți