Aspecte importante ce vizează angajații cu normă parțială în 2023

suprataxare part-time2

Având în vedere că parlamentarii nu au adus modificări asupra OG 16/2022, și anul acesta se va aplica, de principiu, măsura suprataxării contractelor part-time aflate sub nivelul minimului pe economie.

Prin urmare, pentru contractele part-time contribuțiile sociale obligatorii se vor raporta la salariul minim. Aceasta înseamnă că, dacă salariul brut pe care îl primește angajatul part-time, conform contractului, este mai mic de 3.000 lei pe lună, salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată de la 1 ianuarie 2023, contribuțiile de pensii și sănătate vor fi raportate la această valoare și nu la valoarea salariului din contract. 

suprataxare part-time

Cum se calculează contribuțiile?

Având în vedere că pentru angajații full-time care sunt remunerați cu salariul minim pe economie (3.000 de lei brut) se oferă o scutire de taxe salariale pentru 200 de lei din acești 3.000 de lei, pentru a nu crea un dezavantaj pentru angajații part-time cu salarii sub acest nivel Guvernul a hotărât că suprataxarea se va face la nivelul de 2.800 de lei, în acord cu OUG 168/2022

Așadar, în loc să plătească CAS și CASS ca pentru un salariu brut de 3.000 de lei (respectiv 750 lei pentru pensii și 300 lei pentru sănătate), angajatorii plătesc contribuțiile raportându-se la un salariu brut de 2.800 de lei (adică 700 lei pentru pensii și 280 lei pentru sănătate). 

În cazul contractelor part-time trebuie să precizăm că diferența între nivelul CAS și CASS pentru venitul realizat efectiv și nivelul CAS și CASS pentru un salariu brut de 2.800 de lei este suportată de angajator pentru salariații part time.

Excepții de la suprataxare

  • pentru angajații part-time care au mai multe contracte de muncă în derulare și care însumează pe acestea cel puțin salariul minim pe economie Guvernul a instituit prin OG nr. 16/2022 o excepție de la suprataxare. Astfel, s-a decis ca angajatorii să solicite lucrătorilor part-time cu multiple contracte să le furnizeze lunar o declarație pe propria răspundere. 
  • de la fiecare tip de lucrător din categoriile nominalizate în ordonanță angajatorii vor solicita documente justificative (în ordonanță nu se precizează că ele trebuie să fie furnizate lunar), dar este necesară atenție în fiecare caz în parte, în special la studenți și pensionari, la persoanele cu dizabilități și dreptul acestora la un program redus de muncă. Documentele justificative trebuie să fie păstrate în companie suficient cât să se poată face dovada aplicării corecte a OG 16 și peste cinci ani.

Munca peste orele din contract

Orele suplimentare nu sunt acceptate în cazul acestor contracte. Excepție fac  unele situații deosebite și care trebuie dovedite de angajatori în caz de control. Sancțiunea aplicată în aceste situații este similară situației muncii nedeclarate.

Tichetele de masă

Acordarea tichetelor se face la fel în cazul angajaților part-time și full-time deopotrivă. Angajatorul care acordă tichete de masă salariaților săi are un singur criteriu pe bază căruia poate refuza să plătească anumitor lucrători aceste bilete de valoare, respectiv celor care nu au funcția de bază în cadrul firmei. În caz contrar, indiferent de norma de lucru a salariaților, toți cei care au funcția de bază la respectivul angajator trebuie să primească aceeași sumă aferentă tichetelor de masă pentru fiecare zi de muncă.

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți