Când trebuie să suporte angajatorul costul ochelarilor pentru angajați?

costul ochelarilor pentru angajați

Angajatorul are obligații privind prevenția, trebuie să identifice riscurile care țin de sănătatea și securitatea în muncă și să ia măsuri corespunzătoare pentru a reduce aceste riscuri.

Care sunt cerințele minime de SSM privind utilizarea echipamentelor cu ecran?

HG nr. 1028/2006 care prevede cerinţele minime de SSM privind utilizarea echipamentelor cu ecran ne oferă câteva informații:

  1. În acord cu actul normativ pot beneficia de deducerea acestor cheltuieli lucrătorii care folosesc în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare, pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru. Includem aici studenţii, elevii în perioada efectuării stagiului de practică, precum şi ucenicii şi alţi participanţi la procesul de muncă, făcând excepție doar persoanele care prestează activităţi casnice.
  2. HG 1028 obligă angajatorii să facă o analiză a posturilor pentru a evalua condiţiile SSM asigurate lucrătorilor, în special legat de riscuri pentru vedere, probleme fizice şi solicitare mentală și trebuie să ia măsuri corespunzătoare pentru a remedia riscurile constatate în această analiză, dar și să planifice sarcinile lucrătorului astfel încât folosirea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea.
  3. Angajațiii care lucrează zilnic în fața unui ecran trebuie să beneficieze de un examen corespunzător al ochilor şi al vederii, efectuat de o persoană care are competenţa necesară atâtînainte de începerea activităţii la ecranul de vizualizare, prin examenul medical la angajareulterior, la intervale regulate, dar și ori de câte ori apar tulburări de vedere care pot fi cauzate de activitatea în fața ecranului de vizualizare. De asemenea, lucrătorii trebuie să beneficieze de un examen oftalmologic, dacă rezultatele examenului ochilor arată că acesta este necesar.

Legea SSM prevede că în vederea asigurării condiţiilor de SSM şi pentru prevenirea accidentelor de muncă şi a bolilor profesionale, „angajatorii au următoarele obligaţii: (…)

  1. q) să asigure echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor;
  2. r) să asigure echipamente individuale de protecţie”.

Ce prevede Codul Fiscal?

Actul normativ prevede:

  • că sunt venituri neimpozabile, în înţelesul impozitului pe venit (din salarii): „f) contravaloarea echipamentelor tehnice, a echipamentului individual de protecţie şi de lucru, a alimentaţiei de protecţie, a medicamentelor şi materialelor igienico-sanitare, a altor drepturi privind sănătatea şi securitatea în muncă, precum şi a uniformelor obligatorii şi a drepturilor de echipament, ce se acordă potrivit legislaţiei în vigoare”;
  • și că nu sunt venituri impozabile „b) contravaloarea echipamentului individual de protecţie cu care este dotat fiecare participant în procesul muncii pentru a fi protejat împotriva factorilor de risc”.

Normele Codului fiscal referitoare la calculul impozitului pe profit prevăd, de asemenea, că „În aplicarea prevederilor art. 25 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli deductibile la calculul rezultatului fiscal şi cheltuielile reglementate prin acte normative în vigoare. De exemplu: a) cheltuielile efectuate pentru securitate şi sănătate în muncă, potrivit legii”.

Astfel, atâta vreme cât cheltuielile sunt făcute exclusiv pentru salariați care folosesc ecranul de vizualizare o durată mare din timpul de lucru, iar contravalorea acestor ochelari nu depășește sume considerate normale pentru astfel de produse și raportat la salariile medii din acele companii, aceste sume nu vor fi considerate avantaje fiscale.

Servicii HR

Ultimele joburi

REFERENT DE SPECIALITATE IN SERVICIUL DE DERULARE FACTURARE

BUCURESTI SECTORUL 1, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 06-11-2024

Aplica

CONTABIL

BUCURESTI SECTORUL 2, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 04-11-2024

Aplica

FUNCTIONAR SUPORT RECRUTARE

TARGU MURES, MURES

Data ultimei actualizari: 04-11-2024

Aplica

TEHNICIAN ELECTRIC

BUCURESTI SECTORUL 6, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 04-11-2024

Aplica

OPERATOR PRINCIPAL

SIBIU

Data ultimei actualizari: 04-11-2024

Aplica

REFERENT DE SPECIALITATE IN SERVICIUL RELATII CLIENTI

BUCURESTI SECTORUL 1, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 04-11-2024

Aplica

OPERATOR COASERE

RAMNICU VALCEA, VALCEA

Data ultimei actualizari: 04-11-2024

Aplica

SECRETARA

POPESTI LEORDENI, ILFOV

Data ultimei actualizari: 31-10-2024

Aplica

OPERATOR LOGISTICA

TIMISOARA, TIMIS

Data ultimei actualizari: 28-10-2024

Aplica

OPERATOR PRODUCTIE

DUMBRAVITA, TIMIS

Data ultimei actualizari: 28-10-2024

Aplica

Pagina 1 - 330 inregistrari

Noutăți