Care sunt provocările pe termen lung ale crizei COVID-19 pentru departamentele de HR?

La începutul lunii mai a fost lansat în mediul online Chestionarul Humangest care viza identificarea provocărilor pe termen lung ale crizei COVID-19, publicul țintă fiind format din angajați ai departamentelor de HR și oameni de decizie în zona de business cu impact asupra HR-ului. Ne-am propus să aflăm care sunt principalele dificultăți și preocupări ale acestui departament, dar și cum arată planurile care se conturează pentru perioada următoare.

În cadrul chestionarului am pus accent pe:

  • Impactul pandemiei COVID-19 asupra business-ului
  • Modalitățile de gestionare a crizei
  • Preocupările oamenilor de HR și ale angajaților

Înainte de toate, câteva date demografice:

  • Industriile în care activează respondenții: Automotive, Retail, Asigurări, Construcții, Comerț, IT, Medicală și Turism.
  • 63,15% dintre respondenți au peste 100 de angajați.
  • 57,89% dintre companiile evaluate sunt din Bucuresti, 10,52% din Timișoara.

Dimensiunea impactului crizei asupra companiilor

COVID-19 a fost și este în continuare un factor care ne-a schimbat tuturor viețile,atât la nivel profesional, cât și la nivel personal. În ceea ce privește impactul asupra companiilor, 35,3% dintre acestea susțin că își continuă activitatea și își permit să plătească în continuare salariile angajaților, în timp ce 35,3% își continuă activitatea, dar plănuiesc reduceri de personal sau de salarii. Alte 17,7% nu preconizează o scădere a business-ului, pe când 11,7 și-au oprit activitatea.

Top 5 măsuri luate de companii

În topul măsurilor luate de angajatori în această perioadă conduc măsurile care vizează siguranța angajaților, organizarea activității pentru lucrul de acasă, crearea și implementarea unei strategii interne de comunicare, dar și ajustarea beneficiilor angajaților și șomajul tehnic.

Top 5 măsuri planificate de companii

După o perioadă de rebugetare și reconfigurare a strategiilor, companiile par să își fi stabilit direcția pentru perioada următoare. Iar principalele măsuri pe care le vizează marea majoritate a respondenților sunt legate de  redimensionarea echipelor și  înghețarea salariilor. Dacă în cazul crizei din 2008 bugetele de training au fost primele tăiate, angajtorii par să nu mai fie dispuși să renunțe la acestea. 37% dintre respondenți au declarat că vor continua investițiile în    traininguri online. De asemenea, pe agenda departamentelor de HR se află și măsuri de repornire a activității și recrutarea de noi angajați.

Principalele preocupări ale departamentelor de HR

Principalele 3 preocupări de pe agenda oamenilor de  HR sunt sănătatea angajaților, continuarea activităților companiilor și protejarea joburilor curente.

Principalele temeri ale angajaților

La randul lor angajații sunt preocupați de sănătatea familiei și sănătatea proprie, dar și de siguranța locului de muncă.

Cum arată planurile de recrutare ale companiilor

Planurile de recrutare ale companiilor sunt rezervate. 63,1% nu plănuiesc să facă angajări în perioada următoare, în timp ce  31,6% vor continua angajările conform planurilor (aceștia fac parte din industriile retail, comerț, IT și construcții). 5,3% vor face angajări temporare, pentru proiecte punctuale și de scurtă durată.

Pentru orice informații suplimentare legate de Studiul Provocările pe termen lung ale crizei COVID-19 pentru departamentele de HR vă rugăm să nu ezitați să ne contactați la adresa info@humangest.ro.

Pentru servicii de consultanță în HR, muncă temporară, payroll și admin, recrutare și selecție, vă stăm cu drag la dispoziție.

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți