Ce să NU faci în perioada pandemiei?

După cum știm cu toții, virusul Sars-COVID-19 a avut și are în continuare un efect semnificativ asupra vieților noastre și, implicit, asupra carierei. Contracte încheiate, oferte de muncă anulate, șomaj tehnic sunt câteva dintre măsurile la care multe companii au fost nevoie să recurgă. 

Astfel, candidații se văd nevoiți să abordeze metode noi și creative pentru a se evidenția în fața recruiterilor.

 

Dacă decizi să cauți un nou loc de muncă sau ești nevoit să faci acest pas, ia în considerare că abordarea managerilor și a recruiterilor necesită și mai mult efort și atenție pentru a ieși în evidență ca un candidat ideal.

 

În continuare, prezentăm câteva sugestii cu ce să NU faceți în această perioadă:

 

  1. Nu apela la vechile modalități de căutare joburi

 

Coronavirusul a schimbat radical lumea. Distanțarea socială și interviurile online sunt motive importante pentru care trebuie regândit modul de a te face vizibil pe piața muncii.

E nevoie de alte modalități de a ieși în evidență pe o piață din ce în ce mai aglomerată, unde recruiterii primesc sute de CV-uri în fiecare zi.

 

Sfat: înregistrează un videoclip scurt, profesional, pentru mesaje introductive sau de mulțumire. Ori folosește instrumente ca site-ul canva.com pentru a crea un CV care să fie original. Este nevoie de mai mult efort, dar dacă este făcut bine, te ajută să ieși în evidență.

  1. Nu intra în interviuri fără a testa înainte echipamentul

 

Distanțarea socială și munca de acasă reprezintă normalitatea zilele noastre. Potrivit unui sondaj din martie 2020 realizat de Handshake, 89% dintre angajatori apelează la interviuri virtuale, având în vedere situația COVID-19. Asta înseamnă că trebuie să ai același nivel de entuziasm, profesionalism și comunicare pe care le-ai avea la un interviu în persoană.

 

Deși toată lumea înțelege că problemele tehnice sunt uneori de necontrolat, calitatea audio și video sunt importante; e bine să nu existe întreruperi, să nu fie zgomot de fundal etc.

 

Sfat: testați în prealabil toate funcționalitățile aplicației dvs. de videoconferință (de exemplu: setări audio, acces la cameră și ecran) pentru a evita eventualele probleme.

  1. Nu aplica la absolut toate joburile

 

Dorința și nevoia de a găsi un loc de muncă te poate face să aplici la orice job, însă ai grijă unde și la ce îți depui CV-ul. Aplicarea în masă, indiferent de interesul tău real, poate fi tentantă. Observăm lucrul acesta în creșterea semnificativă a numărului candidaților care recunosc că nici nu își amintesc că au aplicat pentru un anumit rol și nu se străduiesc să se pregătească pentru interviu.

 

În calitate de candidat, trebuie să fii conștient că există mai multă concurență pentru fiecare rol disponibil. Concentrează-te asupra calității și nu asupra cantității de aplicații și investește timp pentru a crea un pitch mai personalizat.

 

Sfat: aplică doar la acele joburi la care înțelegi complet cerințele rolului și simți că ai abilitățile necesare pentru a ieși în evidență ca un candidat puternic.

 

  1. Nu îți seta așteptări salariale nerealiste

 

Nu e nimic în neregulă să țintești cât mai sus, dorindu-ți un salariu mai mare sau beneficii mai multe, însă acestea trebuie adaptate la realitatea zilelor noastre și la impactul pe care pandemia l-a avut asupra companiilor. Acestea sunt deja sub presiune în ceea ce privește gestionarea propriilor costuri în timpul acestei pandemii, astfel încât înțelegerea acestui aspect, îți poate oferi un avantaj.

 

 

Sfat: amintește-ți că este posibil ca salariile să nu fie la fel de competitive ca în ultimii ani, așa că fii atent atunci când abordezi discuții despre compensații.



  1. Lipsa empatiei

Fiecare companie pe care vei încerca să o abordezi va avea propria poveste despre cum a afectat-o COVID-19. Trebuie să fii atent la faptul că multe companii au trecut de la locul de muncă fizic la munca de acasă, în timp ce altele pot trece printr-o perioadă de concedieri, ceea ce poate avea un impact imens asupra culturii companiei și a moralului angajaților.

 

Să înțelegi impactul pe care pandemia l-a avut asupra unei organizații este, de asemenea, o modalitate prin care poți demonstra că ești complet conștient de circumstanțele excepționale în care ne aflăm.

 

Sfat: verbalizați-vă în mod explicit conștientizarea momentelor provocatoare pe care orice organizație le întâmpină în mod inevitabil în acest moment.

  1. Inflexibilitatea

Una dintre problemele întâlnite de recruiteri este inflexibilitatea candidaților și refuzul de a se mula la cerințele actuale ale angajatorilor. Adaptabilitatea este o calitate importantă pe care trebuie să o deții, iar candidații care nu pot fi flexibili în timpul acestei crize nu au posibilitatea să primească oferte. 

 

Flexibilitatea ar putea implica o deschidere către roluri part-time, locații diferite sau niveluri de compensare medii. 

 

Sfat: modul în care abordezi această vânătoare de locuri de muncă spune multe despre așteptările tale în calitate de angajat, așa că într-o perioadă de incertitudini, găsește o modalitate de a-ți arăta adaptabilitatea.

  1. Să nu ai răbdare

 

Trebuie să fii conștient că managerii și recruterii se ocupă de foarte multe acum. Este posibil să dureze mai mult ca să primești un răspuns. Fii răbdător! Insistența demonstrează proactivitate și interes, dar atunci când este făcută prea des, poate să devină obositoare. Candidații contactează potențialii angajatori mai frecvent decât ar trebui în speranța că vor primi un loc de muncă, dar provoacă un efect negativ.

 

De asemenea, trebuie avut în vedere că companiile se adaptează la intervievare și angajare de la distanță, astfel încât procesul nu este ușor. Puțină răbdare și înțelegere poate face minuni.

 

Sfat: Cu toate activitățile pe care oamenii le gestionează în cadrul organizațiilor lor, fără să luăm în considerare viața lor personală, în mijlocul acestei pandemii, oferă-le timp suplimentar pentru a reveni cu un feedback.

  1. Să fii prea insistent

 

Una dintre cele mai mari greșeli este de a te panica și de a-ți arăta disperare pentru un nou loc de muncă încă din primele minute ale discuției cu recruiterul. Renunță la comentarii de genul „Sunt pregătit să accept un salariu foarte mic”, ci pune accentul pe valoarea pe care poți să o aduci în companie.

Angajatorii doresc, de asemenea, să știe că ești interesat de compania lor din motivele corecte. 

 

Sfat: stabilește exact tipul jobului, departamentul, funcția, rolul și salariul pe care l-ai putea accepta înainte de căutarea unui loc de muncă, astfel încât să poți evalua obiectiv oportunitățile pe baza acestor criterii.

  1. Să aștepți să treacă criza

 

E de înțeles că aștepți trecerea crizei pentru a căuta un nou loc de muncă, însă te încurajăm să aplici în continuare. Deși poate fi tentant să aștepți ca lucrurile să se așeze după pandemie, realitatea este că companiile și industriile angajează în continuare. De fapt, este posibil să aveți abilități unice, relevante și chiar mai valoroase în această perioadă de incertitudine globală. 

Aceasta reprezintă, de asemenea, o oportunitate de a demonstra cât de pregătit, concentrat și profesionist poți rămâne în ciuda a tot ce se întâmplă în lume.

 

De asemenea, pandemia oferă oportunitatea de a demonstra modul în care faceți față vremurilor dificile, o calitate deosebit de atractivă în contextul actual.

 

Sfat: identifică una dintre abilitățile deosebit de valoroase în perioadele de criză, apoi evidențiaz-o în toate comunicările dvs. de căutarea de locuri de muncă.


Trăim vremuri fără precedent. Pandemia coronavirusului a creat provocări pentru noi toți, nu numai în viața personală, ci și în viața noastră profesională. Deși găsirea următorului tău job ar putea fi încă o activitate importantă și necesară în acest moment, trebuie să ai în vedere că multe organizații și manageri își gestionează propriile provocări în fața acestei crize globale.

 

Căutarea proactivă a următorului tău rol, fără a trece criza globală de sănătate este delicată. Să-ți dai seama ce compromisuri ar trebui și nu ar trebui să faci, mai ales în perioadele provocatoare, este complicat. Și să știi exact cum să te adresezi oamenilor într-un mod corect atunci când fiecare se confruntă cu tulburările din viața lor este dificil.

 

Cu toate acestea, în perioadele de criză și incertitudine, tot ce poți face este să abordezi continuitatea carierei tale într-o manieră proactivă și pozitivă, fără să fii prea agresiv sau insensibil. Gestionarea acestui echilibru fin este cu adevărat jumătate din luptă.

 

 

Te încurajăm să rămâi optimist, creativ și atent și să aplici în continuare la rolurile deschise!

 

 

Sursă imagini: freepik.com

 

Alte știri

Tichetele de creșă 2025
Acordarea tichetelor de creșă în 2025 – Oportunități și reglementări
Tichetele de creșă reprezintă un sprijin financiar lunar destinat angajaților care au copii înscriși la creșă sau beneficiază de servicii similare de educație timpurie. Scopul acestora este de a acoperi integral sau parțial costurile aferente. Începând cu octombrie 2024, plafonul maxim…