Condițiile de încadrare în câmpul muncii a minorilor

minorii în muncă

Prezența minorilor în câmpul muncii este condiționată de o serie de reguli pe care angajatorii trebuie să le aibă în vedere, precum timpul de muncă prestat, programul de lucru, sau imposibilitatea muncii de noapte.

Codul muncii stipulează că angajații minori pot intra în câmpul muncii, de la 16 ani sau 15 ani, cu acordul părinților, pentru activități în concordanță cu dezvoltarea fizică, abilitățile și cunoștințele lor, fără a fi influențate sănătatea și pregătirea profesională. 

Regulile impuse de lege pentru lucrul cu minorii

Prima condiție este că niciun minor nu poate lucra fără un contract de muncă înregistrat în aplicația Revisal conform legii. Menționăm că amenzile pentru muncă nedeclarată sunt aplicabile și în acest caz (20.000 de lei pentru fiecare persoană care nu are un contract încheiat). 

Totodată, este important de menționat că perioada de probă nu poate fi desfășurată fără un contract de muncă încheiat între angajat și angajator, aceasta reprezentând tot o formă de muncă nedeclarată.

Angajatorii trebuie să respecte următoarele prevederi legale:

  • programul de lucru maxim pentru un minor este de șase ore pe zi, echivalent a 30 de ore pe săptămână (acesta fiind considerat un program full-time). În cazul în care minorul este angajat în mai multe funcții/ locuri de muncă, prin intermediul  CIM, timpul lucrat total efectuat se însumează şi nu poate depăşi o durată maximă de șase ore pe zi/ 30 de ore pe săptămână;
  • minorii nu pot presta muncă suplimentară;
  • minorii nu pot fi implicați în muncă de noapte, aceasta reprezentând intervalul orar 20:00-6:00, conform HG nr. 600/2007;
  • între două zile lucrătoare, minorilor le este acordată o perioadă minimă de repaus de 14 ore consecutive;
  • minorii nu pot presta muncă în condiții speciale și nu pot fi implicați în locuri de muncă grele, vătămătoare sau periculoase;
  • minorii beneficiază de o pauză de masă de cel puțin 30 de minute, în cazul în care durata zilnică de muncă depășește patru ore și jumătate; 
  • minorii beneficiază de cel puțin trei zile lucrătoare în plus la concediul de odihnă. Astfel, angajatorii trebuie să se asigure că această perioadă liberă se suprapune, în măsura posibilului, cu vacanțele școlare care fac obiectul școlarizării obligatorii în cadrul unui program integral, conform legislației naționale.

minorii în câmpul muncii

Amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale privind lucrul cu minorii

Companiile angajatoare care încalcă regulile enumerate anterior, inclusiv pe cea legată de vârsta minimă de angajare riscă atât amenzi, cât și pedeapsa cu închisoarea. „Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condițiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activități cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, este prevăzut în Codul muncii, la art. 265 alin. (1).

Drepturile și obligațiile minorilor în câmpul muncii

În același timp, în afara limitărilor privind condițiile de muncă ale minorilor, aceștia au aceleași drepturi și obligații ca orice alt salariat. 

Din punctul de vedere al Securității și Siguranței la locul de muncă, minorii aflați în câmpul muncii se regăsesc în categoriile de angajați sensibile la riscuri specifice. Așadar, angajatorii sunt obligați să organizeze desfășurarea la locurile de muncă, ţinând cont de prezenţa grupurilor sensibile la riscuri specifice, potrivit Legii nr. 319/2006. 

Prevederile HG nr. 600/2007 privind protecţia tinerilor la locul de muncă definesc noțiunea de muncă ușoară și obligă angajatorii să pună la dispoziția tinerilor condiţii de muncă adaptate vârstei.

În acest sens, Art. 9 al HG nr. 600/2007 stipulează faptul că este strict interzisă prin lege angajarea minorilor pentru activități care:

  1. depășesc în mod evident capacitățile lor fizice sau psihologice;
  2. implică o expunere nocivă la agenți toxici, cancerigeni, care determină modificări genetice ereditare, având efecte nocive pentru făt pe durata gravidității sau având orice alt efect nociv cronic asupra ființei umane;
  3. implică o expunere nocivă la radiaţii;
  4. prezintă riscuri de accidentare, pe care se presupune că tinerii nu le pot identifica sau preveni, din cauza atenţiei insuficiente pe care o acordă securităţii în muncă, a lipsei lor de experienţă ori de pregătire;
  5. pun în pericol sănătatea acestora din cauza frigului ori a căldurii extreme sau din cauza zgomotului ori a vibraţiilor.

Surse de informare:

Sursă foto: freepik.com

Servicii HR

Ultimele joburi

INGINER PROIECTANT MTJT

TUNARI, ILFOV

Data ultimei actualizari: 02-10-2024

Aplica

REFERENT DE SPECIALITATE IN SERVICIUL BUSINESS SI PROGNOZE

BUCURESTI SECTORUL 1, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 30-09-2024

Aplica

REFERENT DE SPECIALITATE IN SERVICIUL DE DERULARE FACTURARE

BUCURESTI SECTORUL 1, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 30-09-2024

Aplica

REFERENT DE SPECIALITATE IN SERVICIUL RELATII CLIENTI

BUCURESTI SECTORUL 1, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 30-09-2024

Aplica

ECONOMIST

BUCURESTI SECTORUL 2, BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 30-09-2024

Aplica

ONLINE CROUPIER WITH GREEK

BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 26-09-2024

Aplica

SUPPLY CHAIN MANAGER

ORASTIE, HUNEDOARA

Data ultimei actualizari: 26-09-2024

Aplica

INGINER EXECUTIE BRASOV

BRASOV, BRASOV

Data ultimei actualizari: 26-09-2024

Aplica

OPERATOR PRINCIPAL

TIMISOARA, TIMIS

Data ultimei actualizari: 26-09-2024

Aplica

CONTABIL SENIOR

STEFANESTII DE JOS, ILFOV

Data ultimei actualizari: 26-09-2024

Aplica

Pagina 1 - 327 inregistrari

Noutăți