De câte ori ți-ai spus că nu o să te mai oferi pentru că, de fiecare dată, ai sfârșit prin a fi cel care face toată treaba? Dacă ești blocat în această situație îți lăsăm mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta să te poziționezi corect: ca un angajat cu inițiativă, fără a deveni, însă, cel care le face pe toate!
Oferă-ți ajutorul, dar nu prelua tu sarcina.
În cazul în care colegul tău este blocat într-un proiect și are nevoie de îndrumare pentru a-l finaliza, ajută-l. Reține, însă, că este o mare diferență între a ajuta pe cineva să descopere cea mai bună soluție și a-i face tu treaba. Chiar dacă simți că ai termina mult mai repede activitatea respectivă, preluând sarcina preiei și responsabilitatea, iar colegul tău ratează oportunitatea de a învăța. Așa că, militează pentru ”Dă-i omului un pește și va avea de mâncare o zi. Învață-l cum să pescuiască și va avea de mâncare toată viața.” (proverb chinezesc).
Dă totul pentru echipă, dar nu îi acoperi pe cei care nu își fac treaba.
Calitatea muncii tale trebuie să rămână la nivelul obișnuit. Este greșit să încerci să-i faci pe ceilalți să nu te mai solicite reducându-ți standardele și livrând rezultate de calitate inferioară. Pe de altă parte, trebuie să fii conștient de faptul că nu vei reuși să menții acest nivel de calitate dacă, în mod repetat, trebuie să repari și ceea ce aveau de făcut colegii tăi.
Ce faci, însă, când știi că munca ta poate fi afectată de lipsa de inițiativă și de implicare a celorlalți? Rezultatele bune apar atunci când toți investesc timp și energie în cantități egale, când membrii echipei se recalibrează la momentul oportun și când fiecare își înțelege rolul și importanța acestuia în atingerea rezultatelor. E important ca toate aceste aspecte să fie clarificate. Așa că, nu uita:
Clarifică ce așteptări ai, dar nu pune monopol pe sarcini.
Cei din echipă nu îți pot citi gândurile. Așa că, dacă ai setat deja un precedent și oamenii se așteaptă să preiei frâiele și să te ocupi de toată munca echipei, atunci când vrei o schimbare stabilește de la bun început rolul și responsabilitățile tuturor celor implicați. Și… verifică pe parcurs că au înțeles ce au făcut și fac ceea ce trebuie făcut.
După ce aţi definit împreună toate activitățile care trebuie realizate pentru proiectul comun al echipei, rezistă tentației de a te oferi voluntar pentru un volum prea mare de muncă. Alege o cantitate rezonabilă de sarcini pentru tine și apoi lasă-le celorlalți șansa de a se implica.
În concluzie, deși uneori poate fi plăcut să fii super-eroul grupului, fii mereu alert: există riscul să te supraaglomerezi, iar acest lucru să îți afecteze calitatea execuției. Ține cont de sfaturile de mai sus atunci când eşti implicat în proiecte de echipă şi vei putea fi în continuare persoana cu iniţiativă, care livrează bine și la timp, fără a transforma inițiativele de echipă în execuții de tip one-man-show.