Probabil că cel mai greu în căutările de job este să spargi gheata… Să te apuci efectiv de căutări. Ne-am gândit să îți dăm însă o mână de ajutor punând laolaltă câteva sfaturi utile… Numai bune de scroll când te hotărăști să faci marele pas.
Sfatul #1 Uită de google când îți faci CV-ul. Cu cât mai puțină influența, cu atât mai original și personal va fi rezultatul.
Și,… gata, ești doar tu și un document NOU în Word! (Nu trișa!)
Sfatul#2 Fii în permanență în papucii celui care îți citește CV-ul. Lasă-i datele tale de contact într-un format simplu și ușor de urmărit. Atenție la adresele de email creative. S-ar putea că pieleextrafina@ sau bubu_bubublina@ să nu te mai reprezinte și profesional, așa că poate ar fi o idee bună să îți creezi o nouă identitate electronică. Dacă te-ai hotărât să incluzi și o fotografie a ta, nu ezită să o faci. Să fie zâmbitoare, dar nu șocant de creativa… și fără alte persoane în fundal.
Sfatul#3 Vârsta. Stiu… O să spuneți că e discriminatoriu și că “prea tânăr sau prea în vârstă pentru a fi selectat ” trebuie să iasă din vocabularul oricărui recruiter. Întru totul de acord. Eu prefer totuși să îmi trec vârstă în CV pentru că n-aș vrea că dintr-o fandare în comunicare să mă trezesc singurul senior dintr-o echipă în care media de vârstă este pe la 20 și un pic.
Sfatul#4 Fii concis și ordonat și fă-i pe ceilalți să vadă asta încă de la primul contact cu CV-ul tău. Găsește o structură clară, ușor de urmărit, cu spațieri relevante, aliniază paragrafele și folosește liniuțe. Foarte important este că în CV-ul tău să se regăsească: experiența de lucru, studiile și abilitățile / specializările relevante pentru postul pentru care aplici. Nu toate joburile anterioare sunt atât de importante pentru postul pe care aplici așa că nu vor fi necesare detalii peste tot. Nu presupune însă că toți ar trebui să știe ce face un Call Center Agent pentru că responsabilitățile diferă de la companie la companie.
Sfatul#5 Nu uita perioadele de angajare. Dacă există pauze între experiențele de lucru le poți justifica în scrisoarea de intenție sau poți completă chiar în CV. Pauzele sabatice nu mai sunt de mult o rara avis.
Sfatul#6 Folosește cuvinte tehnice. Nu te gândi că CV-ul tău va ajunge într-o prima etapă la departamentul de HR care nu cunoaște atât de profund ce faci tu. Recruterii sunt de multe ori specializați pe industrii și, în plus, înainte de fiecare proiect, au o discuție de clarificare cu managerul de departament care îi ajută să își însușească în detaliu specificațiile și provocările postului.
Sfatul#7 Vorbește despre ține și despre realizările tale. Fii omul acțiunii: am redactat, am realizat, am gestionat, etc. și încă o data pune-te în locul celui care îți citește CV-ul: Care este sentimentul pe care îl transmiți?
Sfatul#8 Arată că îți păsa! Fă un CV adaptat cerințelor jobului pentru care aplici, din care să reiasă clar că ai experiență, studiile, abilitățile și cunoștințele cerute de anunț. Arată că respecți timpul celui care îți citește CV-ul pentru că și acesta va acorda mai multă atenție aplicației tale.
Sfatul#9 Nu testa răbdarea recruiterului. CV-ul trebuie să fie scurt și la obiect.
Sfatul#10 Când ai terminat, verifică ortografía și cere ajutorul unui prieten pentru verificări suplimentare.
Ultimul, însă nu cel din urmă sfat.
Sfatul#11 Nu lăsa totul în seama CV-ului. Un CV bun trebuie să fie dublat de un interviu la fel de bun. Dar despre acesta vom povești într-un nou material pe blog.
Cât despre CV, ne-ar face mare plăcere să ne povestești despre experiențele tale. Nu ezita să ne lași un comentariu.