De ce ziua de luni este cea mai urâtă zi a săptămânii?! Poate… pe nedrept…

Zilele de luni sunt universal recunoscute drept cele mai puțin plăcute zile ale săptămânii. Și, nu, nu este doar o bănuială. Într-un survey Linkedin organizat de Humagest, 45% dintre respondenți au declarat că ziua de luni le este cea mai antipatică.

De ce se întâmplă acest lucru însă?! Am încercat să găsim câteva explicații…

  1. Lunea aduce schimbări nedorite

Ziua de luni vine cu o schimbare bruscă de rutină. Genul acela de schimbare care îi face pe oameni să fie mai iritați decât de obicei și care spune că…

  1. Weekendul s-a terminat.

Cel mai des, oamenii spun că urăsc ziua de luni pentru că pune capăt celor două zile de relaxare din wekend. Pentru majoritatea, totuși, aceasta este pură fantezie. Indiferent dacă ești singur sau ai responsabilități familiale, weekendul este tot timp de lucru – curățenie, cumpărături, reparații și altele… administrative.

Și totuși ne întrebăm de ce….

  1. Nimeni nu zâmbește lunea (cel puțin dimineața)

Studiile arată că 90% dintre cei care lucrează simt că pornesc mai greu luni dimineața.  E firesc, așadar, ca ziua de luni să fie mai plină de frustrare.

Aversiunea față de zilele de luni s-ar putea datora și faptului că…

  1. Unii nu își iubesc jobul și și-ar fi dorit să fi făcut altceva

Un studiu organizat de Gallup în 2020 a arătat că deși doar 14% dintre respondenți spun că sunt nefericiți la job, doar 36% au putut declara că sunt atașați de jobul lor și de companie. Rămâne o plajă largă pentru incertitudine, însă, indiferent de motivele fiecăruia, e clar că dacă nu îți place ce faci, să o iei de la capăt în fiecare zi de luni poate deveni în timp o povară.

  1. Sau poate… pentru că, de obicei, lunea se termina vacanța…

În urmă cu ceva vreme am renunțat la a reveni din vacanță în zilele de luni, tocmai din acest motiv. Prefer zilele de joi ca să mă readaptez pas cu pas și să nu trec brusc de la vacanța fără program, termene, proiecte, presiune și trezit în voie la ritmul alert al unei zile de lucru.

Deși zilele de luni poartă tot greul, următoarele par să aibă și ele problemele lor. Iată cum sunt acestea încradrate în topul dificultăților:

Marți, cunoscută și ca „Marți trei ceasuri rele” pare să fie cât de cât acceptată. Doar 16% dintre respondenți au identificat-o ca fiind o zi dificilă.

Miercurea este la mijloc. Când vine vorba de aceasta părerile sunt împărțite: Unii cred ca e semn de aproape weekend, pe când alții ar spune că mai sunt încă trei zile de chin. Optimism au arătat și respondenții noștri care au indicat în cel mai mic procent ziua de miercuri ca fiind o zi proastă. (doar 13%)

Joi. Lucrurile nu sunt perfecte, dar pentru mulți joia e cu mult mai rea decât miercuri sau marți. Poate… pentru că la orizont se vede vineri, dar perspectivele nu sunt, totuși, foarte clare. 26% dintre respondenții survey-ului nostru au indicat joia ca fiind o zi pe care nu o plac foarte mult.

Vineri. Că-i spunem „casual Friday” sau TGIF, e clar că vinerea se numără printre cele mai iubite zile ale săptămânii. Personal cred că faima este nemeritată. Zilele de vineri arată mai mult ca un sprint împiedicat la final de maraton, când cu ultímele fărâmițe de energie te arunci peste EOB și te prăbușești în wekend unde speri într-o minune și te rogi ca un Super-Bug să îți șteargă toate emailurile care știi că te așteaptă în același loc, luni…

La voi cum stau lucrurile?

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți