Despre flexibilitate la locul de muncă

De câte ori ai regăsit în textul unui anunț de job: căutăm o persoană flexibilă? Ei bine, cu siguranță nu trebuie să ai abilități de gimnast pentru acest lucru, dar acest soft skill a devenit din ce în ce mai căutat de recruiteri. De ce? Deoarece o persoană flexibilă schimbă metoda de lucru sau abordarea atunci când este necesar, pentru a încheia cu succes un proiect.
Putem învăța, oare, cum să fim flexibili? Noi spunem că da, așa că ți-am pregătit câteva sugestii.

PROPUNE SOLUȚII ORIGINALE

Angajații flexibili se gândesc automat la alternative atunci când prima idee propusă nu este acceptată. Venind cu noi soluții, aceștia dovedesc adaptabilitate, arată că știu să accepte eșecul și să meargă mai departe. Cu alte cuvinte, dovedesc rezistență!

ACCEPTĂ SCHIMBAREA

Majoritatea consideră noul un motiv de stres și disconfort. Însă schimbarea face parte din orice job, mai ales în zilele noastre, iar capacitatea de a-i face față este esențială. O modalitate de a învăța cum să faci acest lucru este să începi să vezi lucrurile noi ca pe o provocare: schimbarea devine astfel un lucru normal în procesul de lucru. Mai mult, experimentând lucruri noi dobândești noi abilități și câștigi experiență utilă.

FII OPTIMIST

Poate să fie dificil să rămâi pozitiv atunci când știi că un proiect mare și urgent se apropie. Dar, concentrează-te pe partea plină a paharului, pe aspectele pozitive… Acest lucru te va ajuta să îți conservi rezistența și să rămâi concentrat. O pauză sau o schimbare în rutină ar putea fi o oportunitate de a învăța și de a lucra cu colegi diferiți, clienți sau furnizori noi.

FII ZEN!

Pentru a demonstra flexibilitatea, este necesar să rămâi calm chiar și în cele mai stresante situații. Abilitatea aceasta de a gestiona cu zâmbetul pe buze situații diverse va fi ingredientul cheie în menținerea unui mediu de lucru pozitiv.

FII DESCHIS

E important ca atunci când te confrunți o cu situație nouă să o privești din toate unghiurile. Uită-te, spre exemplu, la etapele de lansare a unui nou produs. Perioada de studiu, de analiză, înainte de lansare este perioada care consumă cel mai mult timp.  Lasă-ți timp pentru a cere, a asculta și a înțelege opiniile tuturor persoanelor implicate.

PLANIFICĂ

Chiar dacă nu poți prezice viitorul, poți totuși să planifici. Evaluarea riscurilor și pregătirea pentru acestea sunt abilități cheie. De exemplu, dacă prezinți un produs sau un serviciu unui potențial client, este o idee bună să îți faci o listă cu întrebările pe care acesta le-ar putea adresa și să-ți pregătești răspunsurile din timp.

CUNOAȘTE-ȚI LIMITELE

În cele din urmă, trebuie să spunem că ce e prea mult strică și că excesul de flexibilitate poate deveni neproductiv pentru tine și munca ta. Așa că flexibilitatea cu orice preț, cu prea multe sacrificii menite să genereze epuizare și frustrare, este absolut inutilă. Învață, așadar, să spui și nu!

În loc de încheiere îți lansăm o provocare: povestește-ne o situație în care flexibilitatea te-a ajutat să faci față cu brio unei provocări… la job… sau în viața personală.

Alte știri

Tichetele de creșă 2025
Acordarea tichetelor de creșă în 2025 – Oportunități și reglementări
Tichetele de creșă reprezintă un sprijin financiar lunar destinat angajaților care au copii înscriși la creșă sau beneficiază de servicii similare de educație timpurie. Scopul acestora este de a acoperi integral sau parțial costurile aferente. Începând cu octombrie 2024, plafonul maxim…