Femeile pot alege daca se pensionează la 63 de ani

Anul acesta Curtea Constituțională  a României a reclamat dreptul femeilor de a își continua activitatea profesională până la vârsta de 65 de ani, precum bărbații, în măsura în care acestea își doresc acest lucru. În acest sens și pentru a reflecta corespunzător această interpretare, Guvernul a modificat săptămâna aceasta prin Ordonanță de Urgență Codul Muncii.

Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2018, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 963 din 14 noiembrie 2018 prin care femeile au dreptul să își continue activitatea profesională până la vârsta de 65 de ani se aplică deja, iar angajatorul care a fost informat de salariată în scris că dorește să își continue activitatea nu se va putea opune acestei decizii.

Dacă până acum specialiștii interpretau decizia Curtii Constituționale în ideea că niciun angajator nu mai poate să constate că angajatei care și-a îndeplinit stagiul de cotizare îi încetează de drept contractul când ajunge la vârsta de 63 de ani, mai mult, considerau că procedând diferit vor pierde în orice eventual proces, iată că acum Codul Muncii prevede explicit că c) la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, la vârsta de 65 de ani; la data comunicării deciziei de pensie în cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate parțiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare; la data comunicării deciziei medicale asupra capacității de muncă în cazul invalidității de gradul I sau II.

Astfel, salariata se poate pensiona la vârsta de 63 de ani dacă dorește acest lucru, iar dacă dorește să își continue activitatea profesională până la vârsta de 65 de ani o va putea face, cu condiția înaintării unei cereri scrise. „Angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea în condițiile prevăzute la lit.c) teza întâi.” prevede Codul.

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți