DESPRE OPTIMISM

Cheia succesului nostru în viața profesională sau personală stă 150% în starea de spirit, în modul în care abordăm realitatea, în felul în care ne raportăm la ceea ce ne înconjoară și ne impactează. Succesul sau eșecul sunt, însă, doar puncte de vedere, iar… ceea ce pentru unii este motiv de renunțare, pentru alții este exact imboldul de care au nevoie ca să continue cu mai multă îndârjire.

Evident că ne place să lucrăm mai mult cu aceștia din urmă, să stăm alături de ei și să îi vedem cum găsesc de fiecare dată resurse pentru noi și noi abordări. Evident că ne dorim să fim ca aceștia. Și evident că milităm pentru practica intensă și intensivă în ale OPTIMISMULUI, pentru a pune la lucru cu încăpățânare orice gând bun și idee năstrușnică. Avantajele pe termen mediu și lung sunt menite să ne încurajeze, așa că lăsăm mai jos câteva statistici care să vă convingă să vă exersați optimismul cât puteți de des.

Optimiștii sunt mai fericiți la locul de muncă: Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Kuwait, optimiștii sunt mai mulțumiți, împliniți și fericiți la locul de muncă față de pesimiștii care au tendința de a se plânge constant.

Optimiștii sunt mai sănătoși: Un studiu recent al Scolii de Sănătate Publică Harvard a arătat că persoanele optimiste au un sistem imunitar mai bun, se îmbolnăvesc mai rar, absentează mai puțin de la job, au reacții ponderate în situații de stres și își revin mai repede atunci când au mici probleme de sănătate.

Optimiștii primesc mai mult și sut promovați mai des: În timpul unei cercetări efectuate în cadrul Universității Duke pe un grup de absolvenți de studii de Master, s-a observat că cei care se gândeau că o să primească oferte de lucru mai bune și-au găsit cu mai multă ușurință un job. Aceeași Universitate a descoperit, de asemenea, că optimiștii aveau motive reale să fie fericiți la job: optimiștii câștigă mai bine și sunt promovați mai des față de pesimiști.

Optimiștii își revin mai ușor: Când au parte de o înfrângere, o nereușită, oamenii sunt forțați să facă un pas înapoi. Optimistii reacționează, însă, echilibrat înțelegând că eșecurile sunt temporare și sunt cauzate, de regulă, de circumstanțe complexe. Optimistul va vedea partea plină a paharului din orice situație de acest fel, văzând în acest context o nouă oportunitate de a învăța ceva nou. La polul opus, pesimiștii consideră că eșecurile sunt exclusiv din vina lor și au tendința să se demotiveze.

Optimiștii sunt mai rezistenți la stres: Conform unui studiu realizat de Universitatea Concordia din Quebec, în situații de criză, optimiștii produc mai puțin cortizol (unul dintre cei trei hormoni de stres). Dacă luăm în considerare faptul că acesta (i.e. cortizolul) poate adapta starea de dispoziție, nivelul de motivație sau de teamă al unei persoane, putem adăuga nivelului scăzut de stres un nivel ridicat performanță și extra-motivație.

Optimiștii au relații mai fericite: Stările de spirit și emoțiile sunt contagioase. Persoanele optimiste tind să experimenteze emoții pozitive care atrag oameni la fel de pozitivi, consolidându-și reciproc experiențele. Tot acest plus, potrivit cercetărilor Universității Oregon, duce la mai multă fericire și armonie în orice tip de relație. În concluzie: atât acasă, cât și la muncă, înconjurați-vă de oameni pozitivi.

Optimiștii au rezultate mai bune și în sport: Optimiștii nu sunt neapărat atleți mai buni, dar, potrivit cercetărilor profesorului Seligman, sunt mai implicați și mai ambițioși atunci când li se spune că puteau mai bine. Pe de altă parte, pesimiștii, în fața feedback-ului negativ, tind să se demoralizeze și să renunțe la activitatea sportivă.

În loc de concluzii…
Unii oameni se nasc mai fericiți decât alții, dar cu toții avem șanse egale la fericire. Ne construim această fericire, însă, din bucățele mici care dau vieții noastre sens. Optimismul este liantul care scoate la iveală și pune laolaltă ce este mai bun în noi.

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți