Heraclit spunea că “Singura constantă în univers este schimbarea,” iar Henry Ford, care a revoluţionat industria auto americană şi lumea întreagă graţie introducerii producţiei în masă, a rămas cunoscut pentru atitudinea sa pro-schimbare și învățare continuă. „Oricine renunţă să înveţe este bătrân, chiar dacă are 20 sau 80 de ani. Oricine continuă să înveţe rămâne tânăr. Cel mai important lucru în viaţă este să-ţi păstrezi propria minte tânără”, spunea el.
Vorbele sale sunt sunt astăzi la fel de adevărate ca oricând, mai ales în contextul în care lumea şi piaţa muncii se transformă cu o viteză uimitoare.
Lumea se schimbă atât de repede. Tehnologiile care acum sunt revoluționare, mâine sunt produse la scară largă, iar procesele care acum ne oferă avantaj competitiv, mâine vor oferi același avantaj competitorilor noștri. Învățarea continuă, testarea de noi și noi direcții, experimentarea sunt singurele care ne pot ajuta să ne diferențiem și să menținem acest avantaj competitiv pe termen lung.
Cum arată însă mantra învățării continue? Lăsăm mai jos câteva gânduri răzlețe din care puteți alege ceea ce vi se potrivește mai bine.
- Întreabă atunci când nu înțelegi;
- Cere ajutorul sau sfatul celor cu mai multă experiență
- Un vechi proverb spune că Meseria se fură, nu se învață… Observă ce fac ceilalți și încearcă să copiezi bunele practici.
- Mai mult, privește-i pe ceilalți ca pe niște parteneri de învățare;
- Fii curios, în permanență, caută, citește, testează;
- Lasă-ți timp să te cunoști. Află care îți sunt punctele forte, la ce te pricepi cel mai bine și unde ți-ai putea îmbunătăți competențele;
- Fă-ți un obicei din a învăța și a pune în aplicare lucrurile pe care le înveți;
- Ieși din zona de confort, cât poți de des, și experimentează noi moduri de a face lucrurile;
- Apreciază eșecul. Îți oferă lecții atât de valoroase.
- Fii autentic;
- Lasă-ți timp pentru a reflecta și pentru a te bucura de rezultate.
În loc de încheiere o invitație la reflecție, iar pentru aceasta lăsăm mai jos un vechi proverb chinezesc: „Deciziile bune îşi au originea în înţelepciune, cunoaştere şi experienţă. Înţelepciunea, cunoaşterea şi experienţa îşi au originea în deciziile proaste.”