Legea 140/2023 – Un nou caz de suspendare a CIM la inițiativa salariatului

suspendarea contractului individual de muncă

Legea nr. 140/2023 publicată în Monitorul Oficial nr. 461 din 26 mai 2023, a introdus un nou caz de suspendare a contractului individual de muncă la inițiativa angajatului, pentru desfășurarea unei activități specifice în calitate de asistent maternal, asistent personal al unei persoane cu handicap grav sau asistent personal profesionist.

Lista situațiilor în care CIM poate fi suspendat din iniţiativa salariatului de la  Art. 51 din Codul Muncii, a fost completată de Legea nr. 140/2023, începând din 29 mai 2023: „h) desfăşurarea, pe bază de contract încheiat în condiţiile legii, a unei activităţi specifice în calitate de asistent maternal, asistent personal al persoanei cu handicap grav sau asistent personal profesionist”.

Situația de suspendare a CIM în sectorul public

În același mod, a fost actualizat și Codul administrativ pentru a integra noua situație de suspendare a raportului de muncă, la iniţiativa funcţionarului public.

suspendarea contractului individual de muncă

Dificultățile care pot apărea în practică

În același timp, modificarea prezentă poate aduce și unele dificultăți privind aplicabilitatea sa, precum perioada suspendării și necesitatea substituirii salariatului.

Întrucât legislația în vigoare nu stipulează care este perioada maximă de suspendare a contractului de muncă, angajatorii pot întâmpina provocări privind organizarea internă a entității sau găsirea unui înlocuitor pentru o perioadă greu de anticipat.

Luând ca exemplu situația asistentului maternal, ocupație reglementată prin Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și de Hotărârea Guvernului nr. 679/2003 privind condițiile de obținere a atestatului, procedurile de atestare și statutul asistentului maternal profesionist. Activitatea de asistent maternal necesită obținerea unui atestat emis pe o durată de maxim 3 ani, cu posibilitatea de reînnoire sau suspendare. Totodată, un CIM pentru asistenții maternali se încheie pe întreaga perioada de valabilitate a atestatului.

Astfel, în aplicarea Legii 140/2023 pot surveni incertitudini, întrucât, în ceea ce privește asistenții maternali, este stipulat faptul că o persoană implicată într-o activitate salarizată în alt domeniu trebuie să înceteze contractul individual de muncă înainte de a începe calitatea de asistent.

Așadar, sunt necesare clarificări suplimentare privind aplicarea Legii 140/2023 în aceste cazuri particulare.

Efectele generate de suspendarea CIM

Suspendarea contractului individual de muncă în situația data poate determina, precum toate cazurile de suspendare, efecte juridice. Astfel, angajații nu pot beneficia de drepturi salariale pe toată perioada suspendării, din cauza lipsei prestării unei activități profesionale pentru angajator. Pe de altă parte, obligațiile privind confidențialitatea datelor și fidelitatea față de compania angajatoare rămân în vigoare.

În același timp, angajatorul poate avea obligația de a acorda anumite drepturi care nu au o legătură direct cu munca prestată, precum asigurarea unei locuințe de serviciu sau acoperirea chiriei ca beneficiu extra salarial.

 

Sursă foto: freepik.com

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți