Timp pentru citirea articolului: 5 minute
Numărul pacienților cu tulburări de sănătate mintală a crescut consecvent și consistent în ultimii ani. Cât de mult?! Conform datelor furnizate de Asociațiile medicilor psihiatri, numărul celor care suferă de boli psihice s-a dublat, iar în Europa ne clasăm pe locul 3 după numărul de bolnavi cu tulburări mintale la 100.000 de locuitori.
Cu siguranță că presiunile asupra omului modern se fac resimțite și stresul își cere și el cu maximă îndârjire bucățica din aceste statistici neprietenoase.
Nu ne propunem să intrăm însă într-un debate pe marginea stresului bun și stresului rău, despre ce pot face alții pentru noi sau despre cum ar trebui să fie de fapt… Ne propunem să vă lansăm o provocare de început de an la a menține o minte sănătoasă într-un corp sănătos, la a ne proteja sănătatea mintală, păstrându-ne sănătatea fizică.
La ce bun acest efort?
- Ne luăm doza zilnică de antidepresive naturale – Atunci când facem exerciții fizice, eliberăm substanțe chimice precum serotonină, endorfine și dopamină. Acestea acționează ca antidepresive naturale, ne ridică moralul și buna dispoziție și ne fac să ne simțim bine.
- Gândire clară și creativitate – Frecvența bătăilor inimii și a respirației crește atunci când facem exerciții fizice. Pompând sânge proaspăt, oxigenat corpului și creierului nostru, stimulăm gândirea clară și creativitatea.
- Mai multă energie – Cu cât faci mai mult, cu atât poți face mai mult, și fizic, dar și psihic.
- Somn de calitate – Este dovedit științific că activitățile fizice cresc calitatea și cantitatea de somn. Dacă adăugăm și faptul că reduc sforăitul, avem numai beneficii pentru toată lumea.
- Mai puțină anxietate – Încă o dată studiile arată că cei care fac cel puțin 150 de minute de exerciții fizice săptămânal, înregistrează mai rar episoade de anxietate. Le credem pe cuvând și dăm Cezarului ce e al Cezarului.
- O memorie mai bună – Nu doar gândirea este mai clară, însă reușim să ne amintim cu mai multă ușurință și să facem analogii, să corelăm informații… ajungând astfel la
- Ultimul, însă nu cel din urmă beneficiu – performanță cognitivă îmbunătățită.
Vă provocăm totodată să ne povestiți experiențele voastre, să ne împărtășiți lecțiile voastre de perseverență, să ne inspirați. Nu ezitați să ne lăsați un comentariu!
Photo credit: http://www.freepik.com” Designed by yanalya