În contextul amnistiei fiscale din 2022 privind diurnele recalificate de ANAF, s-a hotărât ca reîncadrările de acest tip să fie posibile numai în baza colaborărilor cu inspectoratele teritoriale de muncă (ITM-uri). Astfel, a fost recent oficializată procedura privind recalificarea diurnelor în venituri salariale.
Cadrul legal
Procedura a fost aprobată prin Ordinul comun al Ministerului Muncii și al Ministerului Finanțelor nr. 874/1.429/2023 privind aprobarea procedurii de aplicare a prevederilor art. IV alin. (1) şi (2) din Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligații fiscale și pentru modificarea unor acte normative. Publicat în Monitorul Oficial nr. 395, actul normativ este în vigoare din data de 9 mai 2023, deși acesta ar fi fost necesar începând cu momentul amnistiei fiscale din Legea 72/2022.
Situațiile care pot genera o recalificare de diurne
Amintim faptul că termenul „Diurnă” este un termen generic care poate fi utilizat de angajatori atât pentru a face referire la indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională, cât și la indemnizația de mobilitate. În acord cu procedura oficializată de cel două ministere există două situații în care se poate ajunge la o recalificare de diurne – atunci când ITM-urile efectuează controale la angajatori din oficiu și transmit rezultatele către ANAF sau atunci când ANAF efectuează controale la entitățile angajatoare și, în urma unei confirmări solicitate ITM-urilor, poate face recalificări.
Inspectoratele Teritoriale de Muncă efectuează controale la angajatorii care plătesc diurne, iar ANAF poate face recalificări în baza constatărilor
În cazul în care ITM-urile demarează controale din oficiu companiilor care asigură salariaților diurne, „Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, procedează, în cadrul controalelor realizate, la constatarea situațiilor de delegare, detașare, detașare transnațională în care se pot afla salariații, după caz, potrivit legii, sau a nerespectării prevederilor legale incidente pentru situațiile menționate și încheie procese-verbale de control și, după caz, procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor. În actele de control întocmite, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, confirmă, în baza documentelor prezentate de către angajator, natura veniturilor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, și a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate (…)”, așa cum reiese din ordinul comun.
Ulterior, în termen de maximum 45 de zile lucrătoare, ITM-urile transmit documentele încheiate în urma controalelor către ANAF pentru asigurarea trasabilității fiscale. Dacă în urma actelor de control se constată faptul că diurnele maschează de fapt venituri salariale, ANAF hotărăște recalificarea acestora, generând obligația angajatorilor de a plăti taxe salariale precum impozitul pe venit și contribuțiile sociale.
ANAF derulează controale la angajatorii care plătesc diurne și solicită confirmarea ITM pentru implementarea recalificărilor
Procedura comună stipulează și situația în care ANAF face verificări la angajatori și constată mascarea veniturilor prin diurne. În acest caz, „Pentru confirmarea naturii veniturilor realizate de salariații contribuabililor în cauză, organele fiscale teritoriale ale ANAF solicită inspectoratelor teritoriale de muncă din subordinea Inspecției Muncii, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la data finalizării analizei de risc sau data încheierii procesului-verbal ca urmare a controlului inopinat realizat, efectuarea de verificări pentru constatarea uneia dintre situațiile de delegare, detașare, detașare transnațională în care se află salariații contribuabililor respectivi”, specifică actul normativ.
În acord cu prevederile procedurii, inspectorii ANAF poate derula propriile verificări pentru a emite decizii de impunere în vederea recalificării diurnelor după ce se derulează controalele ITM și după ce au primit procesele-verbale din partea inspectorilor muncii.
Astfel, actul normativ prevede că „După primirea actelor de control de la inspectoratele teritoriale de muncă, ANAF poate efectua acțiuni de inspecție fiscală în care dispune, după caz, reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, detașare, inclusiv a indemnizației specifice detașării transnaționale, și a prestației suplimentare acordate în baza clauzei de mobilitate, primite de salariați (…), ținând cont de constatările efectuate de Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă.”
Surse legislative:
- LEGE nr. 72 din 30 martie 2022
- ORDIN nr. 874/1.429/2023
Sursă foto Freepik.com