Așa cum este stipulat în Codul Muncii, reprezentanții salariaților au rolul de a promova interesele și drepturile angajaților, fiind aleși prin vot, în cadrul adunării generale a salariaților. Munca lor aferentă acestui context trebuie desfășurată în timpul orelor de program, ci nu în afara acestora, ca muncă suplimentară.
Unul dintre aspectele relevante atunci când o persoană este aleasă ca reprezentant al salariaților face referire la câștigul salarial aferent activiății sale în această calitate. Desigur, reprezentanții salariaților sunt remunerați pentru munca lor, însă este necesar ca aceasta să fie realizată în timpul programului de lucru, ca parte integrantă din activitatea profesională. Astfel, se următește evitarea situației de prestare a muncii suplimentare în cazul reprezentantului salariaților, acest lucru fiind în dezacord cu obiectivul său principal, acela de a promova interesele colective ale angajaților.
Art. 61 din Legea 367/2022 privind dialogul social prevede faptul că „Pentru reprezentanţii angajaţilor/lucrătorilor, numărul de ore în cadrul programului normal de lucru, destinat în vederea îndeplinirii mandatului pe care l-au primit, se stabileşte prin contractul/acordul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, prin negociere directă cu conducerea unităţii, respectiv prin negociere directă cu conducerea unităţii”.
În acest sens, salariații aleși ca reprezentanți în cadrul unei companii sunt remunerați pentru munca lor, însă nu printr-o sumă suplimentară adăugată beneficiilor salariale stabilite în contract. În practică, angajatorul este obligat să îi acorde reprezentantului salariaților posibilitatea de a gestiona responsabilitățile acestei calități, în timpul programului său de muncă.
Amintim că Art. 58 din Legea 367/2022 prezintă și o limitare pentru persoanele care nu pot fi alese ca reprezentanți ai salariaților, în următoarele situații:
- dacă se află în conducerea companiei;
- dacă fac parte din reprezentarea administraţiei în raporturile cu salariații;
- dacă participă la decizia conducerii întreprinderii la nivelul unităţii.
Sursă foto: freepik.com