Probabil că ți s-a întâmplat pe parcusul carierei tale să te întrebi dacă ceea ce faci este ceea ce vrei să faci pentru tot restul vieții
Sau, poate, ai simțit la un moment dat că ceva nu este în regulă… fără să știi cu exactitate ce anume…. Mă refer la golul acela din stomac care lasă îndoiala să plutească în aer fix în momentele esențiale – când ești pe punctul de a spune da… sau la revedere…
Sau, poate, a fost invers… Ai simțit pur și simplu că ceea ce faci este exact ceea ce trebuie să faci.
Intuiția este acea busolă internă, capacitatea de a înțelege ceva imediat, fără a fi nevoie de raționament conștient. Din păcate ea este boicotată de multă îndoială, plantată în timp de toate așa da-urile și așa nu-urile auzite vreodată. Nu putem condamna însă mintea care vrea să găsescă musai o motivație și va încerca să ne împingă în zona de confort.
Cum faci însă mai mult loc pentru intuiție și cum știi că în loc să bați politicos la ușă trebuie să pui piciorul în prag și să faci pasul următor în carieră? Îți lăsăm mai jos câteva idei:
Încearcă să faci câțiva pași mici către domeniul vizat
Dacă nu ești convins încă, optează pentru o tranziție mai lină, un job part time sau un program de voluntariat care să îți ofere câteva indicii despre cum este să lucrezi în acel domeniu sau pe acel post.
Sau încearcă să discuți cu cineva care lucrează în domeniu și să afli cum se desfășoară activitatea de zi cu zi sau care sunt aspectele de care te simți cel mai mult atras.
Fă o analiză SWOT
Nu pentru job… o analiză a ta în noul rol. Care sunt punctele forte care te vor ajuta să ai succes în acest nou job? Ce crezi că mai trebuie îmbunătățit? Care sunt minusurile care te-ar putea împiedica să reușești? Fă-ți un plan pe termen scurt și mediu.
5-4-3-2-1 Acționează
În cartea sa Regula de 5 zecunde, Mel Robbins spune că „În clipa în care simți instinctiv că trebuie să acționezi pentru realizarea unui scop, trebuie să numeri 5-4-3-2-1 și să te miști fizic, altfel creierul tău te va opri.” Mel a aflat că funcționăm pe pilot automat în majoritatea timpului, deoarece facem cam aceleași lucruri zi de zi: urmăm același traseu către muncă, avem același ritual dimineața etc.
În momentul în care vrem să facem ceva diferit sau vrem să începem un nou obicei (de exemplu să începem o dietă, să mergem la sală, să citim seara în loc să ne uităm la TV, ș.a.), creierul nostru găsește nenumărate motive pentru a ne convinge că nu e o idee bună și începem să ne spunem lucruri, precum: „oricum dieta nu funcționează”/”azi e emisiunea care îmi place la TV, așa că încep să citesc de mâine”.
Astfel, rămânem la lucrurile pe care le cunoaștem deja și nu ieșim din zona de comfort. Regula de cinci secunde funcționează deoarece, dacă acționezi în cinci secunde, creierul tău nu are timp să te facă să te răzgândești.
Așa că: numără 5-4-3-2-1… și fă un salt înainte către ceea ce îți spune intuiția.
În loc de încheiere îți lansăm o invitație la a reflecta. Einstein spunea că ”Mintea intuitivă este un dar sacru și mintea rațională este un servitor credincios. Am creat o societate care îl venerează pe servitor și a uitat darul”. La voi cum este? Cât de multă libertate îi lăsați intuiției?