Recensământ online 2022 – Salariații vor beneficia de o zi liberă plătită pentru autorecenzarea prin intermediul platformei online

autorecenzare

Instituția Prefectului-Municipiul București a informat că luni, 14 martie 2022, a început etapa de autorecenzare din cadrul Recensământului populației și locuințelor 2021.

În acest sens, autorecenzarea se va desfășura în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se realizează exclusiv online.

CUPRINS

Cum se realizează procesul de autorecenzare

Autorecenzarea se realizează parcurgând următorii pași:

Pasul 1: completarea formularului de pre-înregistrare (accesând „PLATFORMA DE AUTORECENZARE” de pe site-ul www.recensamantromania.ro), de către persoana desemnată din partea fiecărei gospodării, cu date despre componența acesteia, a CNP-urilor membrilor, a adresei/adreselor de email la care se vor primi link-urile de accesare a chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie.

Pasul 2: completarea chestionarelor aferente fiecărei persoane din gospodărie și transmiterea acestora în baza de date de recensământ prin apăsarea butonului „Finalizare”.

Pasul3: verificarea autorecenzării de către fiecare persoană în parte (accesând „VERIFICAREA AUTO-RECENZĂRII” de pe site-ul www.recensamantromania.ro), pe baza CNP-ului. Pentru completarea corectă a chestionarului de recensământ se generează automat „DOVADA AUTO-RECENZĂRII”.

Pentru mai multe informațiile legate de autorecenzare puteți consulta aici, documentul transmis de Institutul Național de Statistică și care detaliază toate etapele pe care trebuie să le parcurgeți în platformă pentru autorecenzare.

Care sunt avantajele autorecenzării

 • completarea online, facilă, de oriunde și oricând, fiecare persoană putând să își gestioneze timpul și confortul completării chestionarului de recensământ;
 • persoanele nu mai sunt vizitate acasă de recenzori, întrucât datele pot fi furnizate de o singură persoană (de regulă, capul gospodăriei) pentru toți membrii gospodăriei;
 • protecție și siguranță pentru membrii gospodăriei;
 • o zi liberă plătită pentru persoanele care lucrează.

Pentru mai multe date puteți consulta sursa informațiilor. Puteți vedea lista completă a zilelor libere din 2022 aici.

Care sunt elementele de noutate ale actualului Recensământ al populației și locuințelor (RPL2021)

 • 100% informatizat în etapele de culegere și prelucrare a datelor;
 • posibilitatea autorecenzarii – premieră în statistica românească;
 • recenzare prin interviu, cu înregistrarea datelor pe tablete, de către un recenzor;
 • autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, pe tableta, laptop sau PC;
 • chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română și în limbile minorităților naționale,
  precum și în limba engleză.

Salariații care se vor autorecenza prin intermediul platformei online vor beneficia de o zi liberă plătită

Potrivit O.U.G. nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, salariații care se vor autorecenza prin intermediul platformei online vor beneficia de o zi liberă plătită. Dovada autorecenzării online se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, conform documentului oficial generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Având în vedere că recensământul care trebuia să se desfăşoare în anul 2021, conform ordonanţei mai sus menţionate, a fost amânat pentru anul 2022, ziua liberă plătită plătită va fi acordată în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, repectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023. 

GDPR 

Informațiile colectate vor fi prelucrate în conformitate cu legislația în vigoare privind protecția datelor cu caracter personal (Regulamentul UE nr. 679/2016) și anonimizate imediat după intrarea în sistem.

Legislația care reglementează Recensământul populației și locuințelor din România

Începând cu anul 2021, în toate statele membre U.E. se realizează Recensământul populației și locuințelor în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 763/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind recensământul populației și al locuințelor și cu regulamentele de implementare corespunzătoare. În România, Recensământul populației și locuințelor se vă desfășură potrivit prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 19/2020 privind organizarea și desfășurarea Recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 178/2020, cu modificările și completările ulterioare.

Care sunt etapele Recensământului din acest an?

Recensământul din acest an se va desfăşura în perioada februarie – iulie 2022 prin colectarea datelor de la cetăţeni astfel:

– 1 februarie – 13 martie 2022: Preluare date din surse administrative și popularea bazei de date RPL2021;

– 14 martie – 15 mai 2022: Autorecenzare;

– 16 mai – 17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri fata în fata (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Întrebări și Răspunsuri

Cum beneficiez de o zi liberă plătită de la angajatorul meu dacă m-am autorecenzat prin intermediul platformei online?

Conform O.U.G. nr. 19/2020, salariații care se vor autorecenza prin intermediul platformei online vor beneficia de o zi liberă plătită. Tot ce trebuie să faceți este să prezentați angajatorului codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Ziua liberă plătită plătită va fi acordată la o dată stabilită de comun acord, în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, repectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023.

Pot beneficia de mai multe zile libere dacă am efectuat autorecenzarea pentru mai multe persoane?

Conform actului normativ se acordă o singură zi liberă, plătită, unei persoane salariate, indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi pentru alţi membri ai gospodăriei, sau pentru alte persoane conform prevederilor art. 43 din prezenta ordonanţă de urgenţă.

Îmi pot lua această zi liberă înainte de autorecenzare?

Nu, ziua liberă se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023, și doar în baza codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

Pot refuza vizita recenzorului?

Potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți