Guvernul a majorat luna aceasta salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar.
Astfel, tariful orar urmează să crească de la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru.
Stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2021 are în vedere o formulă de calcul care ia în considerare atât rata inflației de 2,2 %, cât și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020.
Proiectul de Hotărâre aprobat la 13 ianuarie de Executiv mai stabilește că, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar.
Pentru angajații din construcții salariul minim brut rămâne 3000 de lei brut conform prevederilor Ordonanței de urgență 114/2017, modificată prin OUG 43/2019 „În perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este tot de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună.”
Intrarea în vigoare a modificării cu 13 ianuarie a stârnit numeroase reacții având în vedere că specialiștii de HR ar fi trebuit să se raporteze la 2 salarii minime în aceeași lună.
Ce se întâmplă acum?
Guvernul intenționează să modifice Hotărârea de Guvern privind salariul minim pe 2021. Deși săptămâna trecută proiectul de modificare a fost pe masa ședinței de Guvern, acesta nu a fost adoptat. Florin Cîțu a spus miercuri (20 ianuarie) că va fi adoptat după ce va avea toate avizele.
„Aici este partea de interpretare a legislației în vigoare, de foarte multe ori. Când vrei să faci un lucru bun, câteodată te împiedici de o legislație puțin mai complicată, dar salariul minim rămâne să crească cu 3% în 2021. Până la urmă o să fie adoptată și Hotărârea de Guvern. Când vine de la Ministerul Muncii cu toate avizele și totul o să fie OK, o să și aprobăm”, a declarat Cîțu.
Între timp: Ți-am pregătit un infografic cu toate termenele de raportare in Revisal. Sunt informații utile pe care le poți păstra la îndemână. Îl vezi mai jos și , suplimentar, îl poți descărca aici.
Sursa Ministerul Muncii