Salariul minim brut pe țară majorat la 3.300 lei – ce trebuie să cunoască angajatorii

Salariul minim brut 2023

Începând de la data de 1 octombrie 2023, salariul minim brut pe țară garantat în plată a fost majorat la 3.300 de lei prin HG nr. 900/2023, reprezentând o creștere de 10%. Noua valoare a salariului minim brut este valabilă pentru toate ariile de activitate, cu excepția sectorului agro-alimentar și al construcțiilor.

Ca urmare a majorării prezente, angajatorii trebuie să respecte anumite obligații. Prima formalitate implică modificarea salariului minim al salariaților prin intermediul unui act adițional la contractul individual de muncă. Cu alte cuvinte, toți angajații cu normă întreagă având salariul de bază brut sub nivelul de 3.300 de lei beneficiază de o majorare a salariului la valoarea recent actualizată.

Salariul minim brut

Privind termenul de semnare a documentelor adiționale, în Codul Muncii este menționat că Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, anterior producerii modificării, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil. Practic, actele adiționalele trebuie semnate de salariați înainte de 1 octombrie.

O altă formalitate pe care angajatorii trebuie să o urmeze este transmiterea modificărilor aferente salariului minim brut majorat în Revisal. Termenul pus la dispoziție este de maximum 20 de zile lucrătoare de la data aplicării modificării, adică până pe 27 octombrie, așa cum este specificat în HG 905/2017 privind registrul general de evidență a salariaților. Nerespectarea termenului pentru transmiterea în Revisal a modificărilor legate de majorarea salariului poate duce la sancționări și amenzi de până la 8.000 lei.

Sursă foto: freepik.com

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți