Și… unde te vezi peste 5 ani?

 

Mno, întrebarea aceasta și-a primit porția de hate. E contestată de mulți recruiteri și meh pentru cei mai mulți dintre candidați. Și… pe cuvânt că înțelegem. 

 

Dar… totuși. Făcând un exercițiu de imaginație… Ce faci dacă, după schimburi prietenoase de întrebări și răspunsuri, vine și această întrebare? 

Încercăm în cele ce urmează să-i dăm o șansă… Așadar, unde te vezi peste 5 ani?

De ce, domnule, această întrebare?

Deși înțelegem că ne-ar fi bine și fără, se spune că primesc puncte duble cei care își văd cu claritate, optimism și ambiție viitorul profesional. Și… cu siguranță că există mult adevăr aici. Este însă important să știi că atunci când ți se adresează această întrebare, de cele mai multe ori recruiterul se așteaptă să vadă care sunt visurile legate de carieră, cum se integrează acestea în viața ta personală și dacă jobul care ți se oferă se potrivește planurilor tale de viitor. Iar pentru a formula un răspuns potrivit, este bine să înțelegi motivele pentru care un potențial angajator ar putea să îți adreseze această întrebare:

 – Își dorește să găseasă adevărata motivație pentru jobul la care ai aplicat
– Îl interesează să afle dacă planurile tale de carieră sunt în acord cu ce poate oferi organizația
– Vrea să te cunoască mai bine atât din punct de vedere profesional, cât și personal
– Încearcă să vadă care îți sunt valorile
– Vrea să vadă un plan

 

Nota cârcotașului: Rețineți însă că bilele albe sunt date de cel care pune întrebările. Așa că dacă vă gândiți să-i răspundeți hiring managerului cu toată ambiția și entuziasmul posibile: „în locul tău”, ar trebui să vă asigurați că și el își dorește asta din adâncul inimii.  

 

 

Știm, știm… v-ați dori ca această întrebare să nu mai existe…. Dar, totuși… ce include un răspuns politically correct?

Există oare cineva care să pună degetul pe rană și să dezlege misterul răspunsului corect la această întrebare după decenii de Unde te vezi peste 5 ani? Noi spunem că e aproape o misiune imposibilă, dar putem măcar să vă ajutăm cu niște idei care să vă scoată din încurcătură. Ce poți spune așadar când inevitabilul se produce:


 

  1. Pune niște obiective pe masă

Peste 5 ani ar fi cool să fii mai înțelept, să faci lucrurile mai bine și să îți fi dezvoltat abilități care să aibă legătură cu jobul pentru care aplici. Ca să nu fii prins cu garda jos este important să cunoști, pe de o parte, ce presupune postul pentru care aplici, iar pe de altă parte să știi ce poți, dar mai ales, ce vrei să faci. Rezervă-ți un moment pentru introspecție.  Fii însă sincer și evită clișeele. 

 

     2. Vorbește despre ceea ce contează pentru organizație

Imaginează-ți felul în care vei interacționa cu colegii, clienții sau managerii. Care e senzația pe care vrei să o ai la final de program? Ce abilități noi poți să deprinzi? Ce informații noi vei învăța? Care sunt diferențele dintre acest posibil nou job și ultimul job? Ce îți aduce în plus acesta? Notează-ți aceste idei. S-ar putea să te ajute să formulezi un răspuns bun. 

 

  1. Fii realist

Dacă ai terminat de curând facultatea de management, e bine să știi că nu o să primești un post de manager imediat. Și un post de CEO după 5 ani s-ar putea să fie un obiectiv neancorat în realitate. Fără a fi susținători ai pașilor mici, îți recomandăm un plan care să înceapă cu postul pentru care susții interviul și care să se concentreze pe obiective strategice: acumulare de experiență și cunoștințe, familiarizarea cu mediul organizațional, cunoașterea industriei și poate, după o perioadă, un post de team leader care să îți permită să câștigi experiență de management… 

 

      4. N-ar fi mai bine să nu răspund?!

Poate că îți trece prin minte  „Habar nu am unde voi fi peste cinci ani de acum încolo. În ultimii cinci ani, m-am căsătorit, am divorțat și m-am recăsătorit. Viața mea este un adevărat carusel.” 

Milităm pentru sinceritate în orice tip de relație, însă dacă nu ai o direcție profesională clar conturată, dar îți dorești acest job, încearcă să privești obiectiv cum vor evolua lucrurile din momentul în care vei obține jobul pentru care ai aplicat. Nu este cazul să fii însă modest și să îți subestimezi potențialul. În fond și la urma urmei orice angajator apreciază un om pasionat, care își dorește să își facă treaba bine. Iar dacă răspunsul nu îl mulțumește, nu este clar angajatorul potrivit pentru tine. 

 

În loc de concluzii… despre mixul potrivit pentru a răspunde la această întrebare… 

Un răspuns potrivit integrează componente care vorbesc despre tine din punct de vedere profesional, dar și elemente care vorbesc despre tine din punct de vedere personal. 

Profesional sunt de punctat valorile care te ghidează în carieră. Evoluția pe scara ierarhică, partea materială, deși sunt deopotrivă importante, le poți lăsa pentru altă dată.

La nivel personal hobby-urile, faptul că ești autodidact și încerci să înveți constant din orice experiență sunt elemente care merită punctate. Află cum acești pași mici te ajută să fii o mai bună versiune a ta si la ce rezultate pot conduce.

 

Experiențele noastre sunt mai faine când sunt îmbogățite de experiențele voastre. Dacă știți deja unde vă vedeți peste 5 ani, dacă aveți povești haioase sau dacă pur și simplu vreți să dați idei despre cum ar trebui abordată această întrebare, nu ezitați să ne lăsați un comentariu.

 

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți