Zile libere de Paște 2022 Salariații vor beneficia de o minivacanță de patru zile în luna aprilie

Sarbatori Paste 2022

Luna aprilie va aduce mai multe zile libere pentru angajați indiferent dacă aceștia lucrează la stat sau în mediul privat. Astfel, salariații din România, vor beneficia de o minivacanță de patru zile cu ocazia sărbătorilor pascale fie că sunt catolici sau ortodocși.

Angajații care sărbătoresc Paștele catolic vor putea primi liber atât pentru Paștele catolic, cât și pentru cel ortodox?

Începând cu anul 2020, salariaţii care primesc zile libere pentru Paştele catolic şi apoi primesc liber și pentru cel ortodox trebuie să recupereze zilele libere primite suplimentar, în baza unui program stabilit de angajator, conform art. 139 alin. (31)  din Codul Muncii.

Salariații care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri înaintea Paștelui, prima și a doua zi de Paști, prima și a doua zi de Rusalii, atât la datele stabilite pentru cultul religios legal, creștin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.”

Ce se întâmplă în situația în care aceste zile libere nu pot fi acordate?

În cazul angajaților care lucrează în unități sanitare sau unități de alimentație publică, dar și în companii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității desfășurate salariații vor beneficia de compensare cu tmp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, în cazul în care, din motive justificate nu se pot acorda aceste zile libere, salariații trebuie să beneficieze de un spor de cel puțin 100% din salariul de bază.

Care sunt riscurile pentru angajatorii care nu acordă zile libere, zilele libere în compensate sau sporul aferent acestora?

În cazul în care angajatorii nu se conformează acestor dispozitii, aceștia sunt pasibili de amenda contravențională de până la 10.000 de lei conform art. 260 alin. 1 lit. g din Codul Muncii.

Vezi aici calendarul complet al zilelor libere legale din 2022.

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți