Zilele de concediu de odihnă neefectuate în 2021 trebuie acordate până la finalul lunii iunie 2023

zilele de concediu de odihna 2021

Potrivit legislației muncii, angajaților care nu au efectuat zilele de concediu de odihnă aferente anului 2021 trebuie să le fie acordate cel târziu până la mijlocul anului 2023, mai exact până la finalul lunii iunie 2023.

Reportarea zilelor de concediu neefectuate în 2021

Conform Art. 146 din Codului Muncii, „În cazul în care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”.

Cu alte cuvinte, salariații au dreptul de a solicita zilele de concediu de odihnă rămase din 2021, până la data de 30 iunie 2023, întrucât acestea se reportează. În cazul în care angajații își schimbă angajatorul curent, este posibilă și compensarea în bani a zilelor de concediu de odihnă neefectuate până la sfârșitul anului 2021.

Codul Muncii stipulează că toți angajații beneficiază de dreptul la un concediu anual de odihnă plătit de angajator, având o durată minimă de 20 de zile lucrătoare. Durata efectivă a concediului anual de odihnă acordat de către angajator se stabilește prin contractul individual de muncă, cu respectarea contractelor colective de muncă și a legii.

Este important să amintim faptul că zilele de concediu medical sunt considerate perioade de activitate prestată și nu afectează în niciun fel concediul de odihnă.

zilele de concediu de odihna 2021

Calculul indemnizației concediului de odihnă

De asemenea, potrivit Art. 150 din Codul Muncii, suma de bani aferentă perioadei concediului de odihnă „nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă” în care salariatul i-ar fi primit dacă nu ar fi fost în concediu. Baza de calcul pentru indemnizația aferentă concediului de odihnă o constituie media zilnică a drepturilor salariale din ultimele trei luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.

Mai mult decât atât, indemnizația de concediu nu este influențată de faptul că angajatul beneficiază de zilele de concediu neefectuate în 2022 sau chiar 2021, ci nu de cele aferente anului curent.

 

Sursă foto: freepik.com

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți