Banii acordați de terți pentru angajați: Modificări asupra tratamentului fiscal

banii de la terți

Luna ianuarie 2024 aduce noi reglementări privind tratamentul fiscal aferent banilor de la terți acordați angajaților. Astfel, este necesară achitarea contribuțiilor pentru sănătate (CASS), pensii (CAS) și muncă (CAM) și în cazul veniturilor în bani și/sau în natură acordate angajaților de terți, ci nu doar în cazul avantajelor în bani și/sau în natură. Așadar, tratamentul fiscal în vigoare a fost dezvoltat pentru a viza și alte venituri în afară de avantajelor menționate.

Ce stabilește OUG 115/2023

Măsurile fiscale sunt stipulate în Ordonanța de Urgență 115/2023, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 1139 din 15 decembrie 2023, fiind aplicabile începând cu luna ianuarie 2024 (art. LVII).

Actul normativ emis de Guvern stabilește plata contribuțiilor pentru CAS (25%), CASS (10%) și CAM (2,25%) în cazul „veniturilor în bani și/sau în natură primite de la terți ca urmare a prevederilor contractului individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege ori a unei relații contractuale între părți, după caz.”

banii de la terți

Motivul emiterii actului normativ

În prezent, reglementările în vigoare referitoare la stabilirea, declararea și plata contribuţiei de asigurări sociale, a contribuției de asigurări sociale de sănătate, și a contribuției asiguratorie pentru muncă pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, nu conțin reguli pentru regimul fiscal aplicabil în cazul veniturilor în bani și/sau în natură primite de la terți, altele decât avantajele salariale primite de persoanele fizice ca urmare a prevederilor contractului individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, ori a unei relaţii contractuale între părţi, de la alte entități decât angajatorul.

 

Dispozițiile referitoare la calculul, reţinerea, declararea şi plata contribuţiei de asigurări sociale, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv a contribuției asiguratorie pentru muncă datorate potrivit legii, ce revin angajatorului rezident fiscal român, plătitorilor de venituri sau persoanelor fizice, după caz, nu sunt reglementate și pentru alte cazuri decât cele în care avantajele salariale sunt primite de persoanele fizice ca urmare a prevederilor contractului individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, ori a unei relaţii contractuale între părţi.”, conform declarațiilor inițiatorilor.

Cui îi revine obligația de plată a contribuțiilor sociale?

Așa cum stipulează Codul fiscal, în cazul avantajelelor în bani şi/sau în natură acordate de terți, obligația de calcul şi plată a contribuţiei de asigurări sociale revine:

  • angajatorul rezident fiscal român, atunci când sumele sunt acordate de alte entități decât acesta și plata se efectuează prin intermediul angajatorului;
  • plătitorilor de venituri rezidenți fiscali români, când sumele sunt acordate și plătite direct persoanei fizice de alte entități decât angajatorul, cu excepția situației persoanelor fizice care realizează în România venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a contractelor de muncă încheiate cu angajatori care nu sunt rezidenți fiscali români și care datorează contribuțiile sociale obligatorii pentru salariații lor;
  • persoanelor fizice, când sumele sunt acordate și plătite direct persoanei fizice de plătitori de venituri care nu sunt rezidenți fiscali români, alții decât angajatorul.

 

Prin excepție de la punctul al treilea al listei, angajatorul rezident fiscal român sau angajatorul care nu este rezident fiscal român poate opta pentru achitarea CAS, CASS și CAM în locul salariaților.

 

Sursă foto: freepik.com

Servicii HR

Ultimele joburi

301 Moved Permanently

Moved Permanently

The document has moved here.

Noutăți