Ce mă poate ajuta să îmi aleg cariera?

Când vine vorba de alegerea unei cariere, există o mulțime de factori care te pot influența. Este important să faci alegerea corectă pentru a avea un echilibru între activitățile profesionale și cele personale.

Ți-am pregătit șapte întrebări care sperăm să te ajute în alegerea unei cariere.

 1. Pot avea stilul de viață dorit cu această carieră?

Stilul tău de viață necesită anumite nevoie care, la rândul lor, depind de anumiți factori, de exemplu dacă ai copii sau dacă îți dorești să călătorești foarte mult.

Acest lucru înseamnă că munca ta trebuie să îți ofere opțiuni flexibile de program?

Desigur! Dacă vrei să călătorești sau să ai o familie numeroasă, ai nevoie de o anumită sumă de bani pentru a-ți permite acel stil de viață. Sunt aspecte foarte importante de care trebuie să ții cont în alegerea unei cariere!

 1. Mă va provoca această carieră?

Imaginează-ți că ești un sportiv profesionist și concurezi împotriva copiilor din școala primară. Sigur, vei câștiga fiecare meci, dar nu vei simți aceeași satisfacție ca și cum ai fi provocat de alți profesioniști talentați. 

Alegerea unei cariere necesită evaluarea oportunităților de creștere și avansare.

Acest lucru este important deoarece cariera aleasă îți va permite să obții noi abilități, educație suplimentară și să îți extinzi baza de cunoștințe.

 1. Cine o să poată să mă îndrume?

Ai terminat deja facultatea/masterul, însă simți că lucrurile, în loc să devină clare, apar cu și mai multe necunoscute. Ai un anumit bagaj de cunoștințe, iar dacă vrei să afli mai multe, va trebui să experimentezi tu singur sau să înveți din experiențele altcuiva.

Atunci când cunoști pe cineva care se află deja în domeniul în care vrei să lucrezi, vei avea o persoană căreia să îi poți solicita îndrumări. Îți poate împărtăși ceea ce a învățat și îți poate da sfaturi de cum să construiești o carieră.

Vei avea nevoie de o certificare sau o educație suplimentară? 

 1. Ce o să fiu dispus să fac gratis?

Probabil știi oameni care au un salariu foarte bun, iar cu toate acestea se simt nemulțumiți. Lucrează la un loc de muncă în care simt că pierd o bucată din ei în fiecare zi. Majoritatea carierelor au nevoie de mai mult decât de dragostea pentru avantajele financiare pentru a se dezvolta.

În loc să te convingi să crezi că faci ceea ce este necesar, imaginează-ți cariera pe care a-i urma-o gratuit și cu drag. Multe persoane sunt prinse în capcana aceasta a joburilor care nu le oferă satisfacție. Motivele pentru care se întâmplă acest lucru sunt diverse: nevoia de bani, nevoia de stabilitate, frica de a renunța sau pentru ca nu vor să părăsească zona de confort. 

Se spune că fall in love with what you do and you´ll never work a day in your life. Dacă nu e despre un full time job, atunci poate un part time sau un proiect de freelancing care să-ți aducă aceasta satisfacție a muncii din plăcere, poate fi cheia unei cariere de succes.

 1. O să îmi dea posibilitatea să mă dezvolt în continuare?

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii sunt dezamăgiți de locul lor de muncă este că nu se mai dezvoltă.

Alegerea unei cariere este mai mult decât să câștigi bani și să ai siguranță la locul de muncă, este vorba și despre sentimentul că înveți lucruri noi. 

 1. Se potrivește personalității mele?

Personalitatea îți poate influența, de asemenea cariera. Poți găsi multe informații în mediul online despre alegerea unei cariere în funcție de tipul de personalitate. Printre materialele cele mai relevante este lucrarea lui John Holland – Holland’s Theory of Career Choice.

De exemplu:

 • dacă ești o persoană realistă ți se potrivesc joburi ca Inginer Mecanic, Aviator sau ocupații în domeniul forestier și construcții
 • dacă ești o persoană curioasă/exploratoare, ți se potrivesc joburi ca Fizician, Biolog, Matematician, Economist, Chirurg
 • dacă ești o persoană extrovertită, ți se potrivesc joburi ca Psiholog, Asistent social, Învățător, Consilier
 • dacă ești o persoană proactivă, cu spirit antreprenorial, ți se potrivesc joburi ca Manager, Avocat, Cercetător de piață, HR Manager, Vânzător
 • dacă ești o persoană creativă și artistică, ți se potrivesc joburi ca Ocupații artistice, Reporter, Arhitect, Stilist, Designer
 1. Unde vreau să trăiesc?

Spune-mi unde vrei să trăiești și îți voi spune ce carieră să îți alegi.

Trebuie să fii strategic în locul în care alegi să trăiești pentru a-ți oferi cea mai bună oportunitate de a reuși. Dacă preferi să alegi locația în funcție de copiii lor sau de familie, vei dori să analizezi care sunt profesiile predominante în zona ta. Dacă poți găsi o companie care are un sediu local în zona ta, atunci fii cu ochii pe canalele lor de promovare pentru a vedea de oferte de joburi au.

Aceste întrebări sunt un bun punct de plecare atunci când vine vorba de alegerea unei cariere care ți se potrivește.

În diferite etape din viața ta, răspunsurile la acestea se vor schimba. Vei dori să câștigi mai mulți bani, o schimbare de peisaj sau o viață mai simplă, astfel încât să poți petrece mai mult timp alături de cei dragi.

Indiferent de motiv, începe cu aceste întrebări pentru a-ți contura obiective clare de start,  care te vor ajuta să-ți alegi o carieră care să se potrivească dorințelor și nevoilor tale.

Servicii HR

Ultimele joburi

SUDOR

CRAIOVA, DOLJ

Data ultimei actualizari: 19-09-2023

Aplica

OPERATOR CALITATE AR

ARAD, ARAD

Data ultimei actualizari: 15-09-2023

Aplica

INGINER ELECTROTEHNIST

TIMISOARA, TIMIS

Data ultimei actualizari: 14-09-2023

Aplica

ELECTRICIAN DETA

DETA, TIMIS

Data ultimei actualizari: 13-09-2023

Aplica

LOGISTIC SPECIALIST

BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 12-09-2023

Aplica

JUNIOR TAX ANALYST

BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 12-09-2023

Aplica

ORDER MANAGEMENT SPECIALIST

BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 12-09-2023

Aplica

MARKETING COMMUNICATION SPECIALIST

BUCURESTI

Data ultimei actualizari: 11-09-2023

Aplica

OPERATOR LOGISTICA

TIMISOARA, TIMIS

Data ultimei actualizari: 05-09-2023

Aplica

SHIPPERRECEIVER

TIMISOARA, TIMIS

Data ultimei actualizari: 04-09-2023

Aplica

Pagina 1 - 261 inregistrari

Noutăți