Unde găsim acele spații în care creativitatea este predominantă?!…. Poate într-un studio de artă, un teatru sau într-o sală de joacă pentru copii? Putem paria însă că nu te-ai gândit nici măcar o clipă la biroul tău.
Un studiu realizat de LinkedIn arată că una dintre primele 5 abilități soft cerute de angajatori, în prezent, este creativitatea. Aceasta se aplică nu doar pentru joburile care sunt prin definiție creative, ci oricărui job unde angajatul trebuie să facă față schimbărilor, inovării și cererii de abilități din ce în ce mai transversale.
Întrebarea este însă dacă ne naștem creativi sau ne dezvoltăm creativitatea în timp?! Nu ne propunem să intrăm în dezbateri pe această temă. Imaginația și creativitatea pot fi dezvoltate și îmbunătățite de fiecare dintre noi prin câteva trucuri simple. Care sunt acestea?!
Am pus laolaltă câteva idei care sperăm să te ajute:
1. FII CURIOS
Curiozitatea și pasiunea merg mână în mână. Asigură-te încă de la început că ceea ce faci nu e doar un job. De aici, lucrurile vin destul de ușor pentru că, dacă îți place ceea ce faci, vei fi, de asemenea, curios să afli noutăți, să te informezi, să fii la curent cu cele mai recente descoperiri. Întreabă-te de ce stau lucrurile într-un anumit fel, de ce se întâmplă anumite schimbări, cum se întâmplă acestea. Curiozitatea aceasta te va ajuta să înțelegi mai bine mediul în care îți desfășori activitatea și cum să găsești soluții practice pentru probleme complexe.
2. GÂNDEȘTE ”OUT OF THE BOX”
Un sfat clasic, dar în continuare actual: Think out of the box. Aceleași metode de lucru de acum 3 ani sau aceleași instrumente demodate nu te vor ajuta cu siguranță să îți dezvolți creativitatea. Lasă ușa deschisă pentru non-convențional și fii deschis noilor perspective.
3. AI ÎNCREDERE ÎN INTUIȚIA TA
Să fii în permanență rațional poate fi obositor și dăunează creativității. Practica ne-a arătat adesea că cele mai bune idei se nasc din intuiție, adică din acel mod de procesare a informațiilor care are loc în inconștientul nostru și asupra căruia nu avem niciun control direct. De câte ori nu vi s-a întîmplat ca această intuiție să vă șoptească răspunsul corect cu mult înaintea unui raționament ghidat de logică?! Aveți încredere în ea!
4. IEȘI DIN ZONA DE CONFORT
Mereu același fel de mâncare, aceleași hobby-uri sau, zilnic, aceleași melodii… Aparent activități relaxante. Cu toate acestea, când încerci experiențe noi activezi stimuli care îți vor provoca mintea să învețe după tipare în continuă schimbare și… vei ajuta creativitatea.
5. RELAXEAZĂ-TE
Te-ai întrebat vreodată de ce atunci când ești la duș, pe canapea sau când plimbi câinele îți vin cele mai bune idei? Acest lucru se întâmplă pentru că atunci ești relaxat, iar mintea ta este mai liberă. Dimpotrivă, atunci când ești la serviciu se întâmplă deseori să fii tensionat sau nervos, aspecte care nu favorizează creativitatea. Încearcă așadar să reduci stresul de la birou: ascultă o piesă bună, fă o scurtă plimbare sau schimbă câteva cuvinte cu colegii.
În contextul curent, creativitatea a devenit mai importantă ca niciodată. Avem nevoie de noi moduri de abordare a proiectelor și situațiilor, de oameni care să îndrăznească să iasă din zona de confort, să își provoace în permanență curiozitatea și să îi împingă limitele tot mai mult.
Tu cât de creativ te consideri?