În fiecare zi la muncă construim relații cu ceilalți: colegi, clienți, furnizori și colaboratori. Acestea sunt legăturile care ne influențează calitatea vieții profesionale, atât din punct de vedere al rezultatelor obținute, cât și din punct de vedere al satisfacției.
Încă de când eram copii, învățam să spunem mulțumesc chiar înainte să știm alfabetul, iar acest lucru se întâmpla nu doar pentru că este politicos, dar și pentru sentimentul pe care ni-l oferă acest cuvânt.
Dorința de a fi apreciat și de a aprecia influențează cel mai mult în relațiile de muncă. Suntem fericiți când alții ne mulțumesc și, în acest fel, ne implicăm mai mult în activitățile zilnice.
Cu alte cuvinte, a spune „mulțumesc” influențează pozitiv mediul de lucru. A nu mulțumi și a nu fi mulțumit la locul de muncă te fac pe tine și pe cei din jur să vă simțiți nesiguri și subestimați.
Cum să-ți arăți însă recunoștința față de colegi? Iată câteva sfaturi.
- SPUNE MULȚUMESC CU UN GEST COLEGIAL
Câteva cuvinte de încurajare sau un zâmbet într-un moment trist, pot schimba radical ziua cuiva. Chiar și un gest politicos, cum ar fi să oferi o cafea sau o gustare colegului, ajută la îmbunătățirea relației și la colaborarea în armonie, ceea ce face ca activitatea profesională să fie mai productivă. De asemenea, un feedback pozitiv din partea managerului sau o mulțumire explicită și sinceră îndeamnă angajatul să fie mai performant. Nu este însă suficient să te gândești să spui simplu „mulțumesc”; cand o spui, trebuie să arăți că mulțumesc vine din suflet.
- MULȚUMEȘTE-I COLEGULUI CARE ȚI-A DAT O MÂNĂ DE AJUTOR
Fiecare dintre noi avem varii motive să le mulțumim colegilor pentru o favoare sau pentru ajutorul primit într-un moment dificil. A mulțumi unui coleg, care ne-a ajutat să atingem un obiectiv, este util și pentru noi, dar și pentru el. De fapt, vom fi mulțumiți că ne-am arătat recunoștința și, la rândul lor, cei care primesc „mulțumirea” se vor simți apreciați.
- CREEAZĂ UN JURNAL AL RECUNOȘTINȚEI
În timpul programului, este important și util să-ți acorzi câteva minute pentru a te gândi la ceva sau la cineva căruia îi ești recunoscător, fie din punct de vedere profesional, fie personal. Zilnic, notează într-un jurnal lucrurile pozitive și faptele pentru care ești recunoscător. Acest exercițiu mic te va ajuta să te concentrezi asupra a ceea ce îți aduce bucurie.
- MULȚUMEȘTE CU SINCERITATE
Pentru ca mulțumirile să declanșeze un răspuns pozitiv, este necesar să vina din suflet. Dacă folosești acest cuvânt doar ca pe un gest de curtoazie, este probabil să nu aibă niciun efect. Așadar, este bine să specifici motivul recunoștinței tale, spunând de exemplu: „Îți mulțumesc pentru că, datorită angajamentului și răbdării tale, am reușit să facem o treabă excelentă.”
Recunoștința ne ajută să avem atât un psihic bun, cât și liniște sufletească.
Nu este un secret faptul că a fi recunoscător îți poate influența starea de spirit într-un mod pozitiv. Studiile din domeniu recunosc o asociere între recunoștință și bunăstarea unei persoane.
Să nu uităm că un mulțumesc trebuie să vină mereu din inimă, iar în această perioadă, și nu doar, vrem să le mulțumim tuturor celor din linia întâi pentru sacrificiul și dedicarea de care au dat dovadă în aceste vremuri dificile pentru noi toți! Sunteți eroii noștri!
Loredana Luțescu