Steve Jobs spunea că ”The only way to do great work is to love what you do”. Evident că nu putem decât să îi dăm dreptate. Pasiunea este un ingredient care face diferența în atingerea obiectivelor la job și chiar dacă vor fi momente în care te vei simți obosit sau stresat, dacă îți place ceea ce faci vei reuși să treci peste acestea cu mai multă ușurință.
Ce include însă PASIUNEA?! Literă cu literă, am analizat abilitățile cheie pe care un angajat pasionat le are. Câte dintre acestea se regăsesc în CV-ul tău?!
P pentru perseverent
Te–ai întrebat vreodată care este secretul oamenilor de succes? Care a fost rețeta lor secretă? Cum și-au menținut motivația când rezultatele lor au fost sub așteptări?
Thomas Edison spunea despre numeroasele sale încercări nereușite de a produce becul: „Nu am eșuat de 1000 de ori. Nu am eșuat nici măcar o dată. Am descoperit 1000 de moduri în care becul nu funcționează. După ce am eliminat modurile în care nu funcționează, voi afla și cum funcționează.”
Perseverența cu care mergi în direcția visurilor tale este, așadar, cea care va da măsura reușitei.
A pentru autodidact
Cel mai fain lucru care ni se întamplă în viață este că nu ne oprim niciodată din învățat. În permanență noi competențe, noi tehnici, noi idei… Warren Buffet este vestit pentru faptul că își petrece o bună parte din timp citind, iar cei mai cunoscuți antreprenori au o atitudine modestă față de cunoștințele lor: nu pretind niciodată că știu totul. Decartes spunea în urmă cu câteva sute de ani Cogito, ergo sum (Gândesc, deci exist). Astăzi, când informația este doar la un click distanță, oportunitățile de a ne dezvolta sunt nenumărate. Este importat să ne menținem această pasiune pentru a învăța vie și să o exersăm ori de câte ori ni se ivește ocazia.
S pentru serios
În carieră este important ce faci, dar și ce se vede că faci. E important, așadar, să fii proactiv, să îți respecți promisiunile, deadline-urile, să promiți mai puțin și să livrezi mai mult, să recunoști deschis când ai greșit și să lucrezi cu și nu împotriva celorlalți.
I pentru implicat
Un angajat care se implică în ceea ce face are o conexiune emoțională cu locul său de muncă, un scop bine definit și o energie pe care le simți imediat. Un astfel de angajat nu va spune „nu este în fișa mea de post” sau „nu sunt plătit să fac și asta.”
U pentru unic
Da, știm: nimeni nu este de neînlocuit, însă unii angajați fac aceste înlocuiri mai dificil de realizat decât alții. Un job nu este doar despre a-ți face treaba. Este despre modul în care interacționezi cu ceilalți, despre energia pe care o transmiți, despre cât de mult îți pasă. Acestea sunt plusurile pe care un angajat pasionat le aduce la locul de muncă și nu sunt doar greu de cuantificat, ci și dificil de compensat atunci când angajatul decide să plece.
N pentru natural
Lui Oscar Wilde se atribuie un cunoscut dicton: “Be yourself. Everyone else is already taken.”
Să fii tu înseamnă să te accepți în întregime, cu plusurile și vulnerabilitățile tale, cu eșecurile și realizările tale și să nu îți fie teama să le recunoști.
E pentru entuziasmat
Etimologic, cuvântul entuziasm este derivat din grecescul „En Teos” şi se traduce ca „Zeul interior”, „Zeul din noi”, „Zeul nostru”. În Grecia Antică, entuziasmul a fost asociat cu Dionysos, „cel care s-a născut de două ori”, zeul viţei de vie şi al beţiei, deoarece se referă la o stare de conştiinţă ce îşi are rădăcina dincolo de lumea circumstanţelor schimbătoare şi este reprezentată, simbolic, prin starea de beţie.
Un entuziast poate fi obosit după ce a muncit foarte mult, dar niciodată nu poate fi plictisit şi fără vlagă, nu poate fi pesimist şi nici deprimat. Un entuziast nu este călăuzit de circumstanţe, de opinii de masă şi nu poate fi manipulat. Un entuziast nu este niciodată cenuşiu pentru că nu se învârte la nesfârşit în lumea „şabloanelor” mentale şi este capabil să fie un deschizător de drumuri, indiferent de domeniul în care se exprimă.
Aud des în jur oameni care merg la scârbici. E oarecum de înțeles: nu toți avem mare noroc de a face la job doar ceea ce ne place. Însă, cu siguranță că există acolo ceva pentru care te-ai pregătit ani de zile, care ți-a adus bucurie la un moment dat. E timpul să redescoperi ce te-a adus acolo unde ești.